BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gates i klemme om Unix

Onsdag kveld norsk tid holdt Bill Gates og Robert Palmer en pressekonferanse der de annonserte at Digital nå er blitt første "prime integrator partner" på Windows NT. Men journalistene var mest opptatt avhvordan samarbeidet kunne kombinereres med Gates aggressive korstog mot Unix-verdenen.

Øystein Kvistad
29. jan. 1998 - 00:11

I forbindelse med opptrappingen av en samarbeidsavtale rundt Windows NT holdt Microsoft og Digital onsdag kveld norsk tid en pressekonferanse for å forkynne de to selskapenes framtid. Pressen var imidlertid mer oppatt av hva microsoftsjef Bill Gates mente om fremtiden til Unix, som tradisjonelt sett har vært Digitals sterkeste kort.

- Unix kommer nok til å overleve, men NT tar jo stadig større markedsandeler, smilte Gates. Ettersom han tross alt hadde DEC-sjef Bob Palmer ved sin side, la han også til at Digital trolig vil finne et marked for sitt lenge opparbeidete Unix-system.

- Det vil være plass for flere operativsystemer en NT også i fremtiden, sa Gates generøst, og så fram mot tiden etter at 64 bitversjonen av NT 5.0 kommer på markedet. Når dette kommer er imidlertid noe usikkert, men Gates antydet at betaversjon nummer to vil være klar i løpet av første halvår 1998.

Selv om selve samarbeidsavtalen mellom Microsoft og Digital kom noe i bakevja, viste det internasjonalt sammensatte pressekorpset stor interesse for hvordan tilpassingen av Digitals Alpha-prosessor til NT 5.0 utvikler seg. Og Robert Palmer, som trolig vil gå av som følge av Compaq-oppkjøpet, lovet at Digital vil være først på banen.

- En 64-bitversjon av NT 5.0 vil være tilgjengelig på Alpha-plattform allerede tidlig i 1999. Altså før Intels IA64 kommer på banen, sa Palmer.

Hos Digital i Norge er imidlertid Alpha-ambisjonene mer beskjedne, selv etter at NT 5.0 kommer på banen.

- Jeg tør ikke håpe på at vi tar betydelige markedsandeler, men vi kommer til å være best i det øvre sjiktet av markedet. Ytelsen vil ligge et sted mellom 50 og 200 prosent over tilsvarende IA64-baserte systemer når disse kommer på banen, sier administrerende direktør i Digital Norge, Tom Scharning, til digi.no. Scharning legger til at den eksisterende satsingen på Alpha-baserte NT-systemer, ved hjelp av emulatorprogramvaren FX!32, for Norges del har vært en fiasko.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.