Gates lover ikke billig Windows til Kina

Bill Gates har nådd Beijing i sin Asia-turné, men lover ikke Kina samme billige Windows som Malaysia.

Bill Gates har nådd Beijing i sin Asia-turné, men lover ikke Kina samme billige Windows som Malaysia.

I Thailand og Malaysia har Microsoft lovet en egen versjon av Windows, kalt Windows XP Starter Edition, som bare skal installeres på PC-er solgt i forbindelse med spesielle avtaler for å bringe IT til nye lag av befolkningen. XP Starter Edition skal utelukkende foreligge på lokale språk, blant annet for å hindre piratkopiering. XP Starter Edition koster om lag 250 kroner.

Under sitt besøk i Malaysia tirsdag, der han blant annet møtte statsminister Abdullah Ahmad Badawi, diskuterte Gates flere sider ved Microsofts samarbeid med myndighetene. I samtaler i journalister etter møtet, ville han ikke si noe konkret om XP Starter Edition i Kina eller India. Han satte som betingelse for en slik mulighet at myndighetene setter opp ordninger for å selge PC-er på sosiale kriterier.

– Vi vil snakke med andre regjeringer om hvorvidt de har et program for å selge svært rimelige datamaskiner til sine borgere. Og når de har et slikt program, vil vi diskutere hva som er den mest hensiktsmessige utgaven av Windows å tilby med det, sa Gates ifølge AFP.

I Malaysia underskrev Gates en 18 millioner kroners avtale over fem år med undervisningsdepartementet for å skaffe IT til skoleverket.

Fredag kom Gates til Beijing for sitt fjerde besøk til Kina. Han nektet igjen å si noe konkret om en kinesisk utgave av XP Starter Edition, men lot falle noen kriterier som peker på at det kan være aktuelt, blant annet stort potensielt marked, høy grad av piratkopiering, at språket er helt og holdent lokalt, og behovet for å møte utfordringen fra Linux.

Kina er stort marked med mye piratkopiering og mye Linux, men språket tales av millioner av mennesker i et stort antall land.

Microsoft driver et eget forskningssenter i Beijing, og har programmer for å tilby PC-er til skoler i fattige områder på den kinesiske landsbygda.

Til toppen