BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gates: - Microsoft har ikke monopol

Microsofts gründer og toppsjef Bill Gates avviste i tirsdagens senatshøring påstander om at hans selskap har monopol på operativsystemsiden. Han sa også at programvaregiganten ikke har noen intensjoner om å ta "veiavgifter" på Internett.

Øystein Kvistad
3. mars 1998 - 21:32

- Microsoft har ikke noe monopol innen utvikling og lisensiering av operativsystemer, sa Gates til Senat-panelet. Microsoftsjefen forsvarte sitt selskap med nebb og klør og sa at programvare ikke har noen av de barrierene i forhold til markedsadgang som gjelder for andre produksjonsindustrier.

Det amerikanske justisdepartementet mener Microsoft har monopol på PC-operativsystemer og har anklaget selskapet for å ha brutt et dekret fra 1995. Dekretet skulle øke konkurransen i programvareindustrien.

- Som dere vet defineres et monopol ved at et selskap har makt til å begrense tilveksten av nye selskaper og ensidig kontrollere prisene. Microsoft er ikke i en slik posisjon at vi kan gjøre noen av delene, sa Gates i sitt vitnemål.

Kritiske røster har spådd at Microsoft vil benytte Windows' dominerende stilling blant verdens PC-operativsystemer til også å få kontroll over Internettet, for så å kreve royalties for transaksjoner som foretas på informasjonsmotorveien.

- Det er uhørt - ja, helt absurd å tro at ett selskap noensinne vil kunne kontrollere tilgangen til Internett. Med hånden på hjertet kan jeg si at det ikke er, og har aldri vært, Microsofts intensjon å ta slike "veiavgifter" på Internett, sa en tydelig irritert Gates.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.