BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gates: NT blir standardklient i bedrifter

På Gartner Groups store IT-Expo 97 i Florida slapp Microsofts toppsjef Bill Gates flere strategiske katter ut av sekken.

Eirik Rossen
8. okt. 1997 - 14:20

7.000 høyt betalende deltakere måtte stå for å høre Bill Gates svare på spørsmål fra to av Gartner Groups sentrale analytikere, Scott Winkler og Daryl Plummer. Opplegget ble også sendt ut på Internett - igjen mot betaling.

Gates skisserte Microsofts planer for å oppgradere Windows-klientene. Store oppgraderinger av egenskaper og funksjonalitet vil fortsatt komme med få års mellomrom. Innimellom vil det komme mindre oppgraderinger for å bedre stabilitet, ytelse og integrasjon med produkter fra Microsofts mange partnere i både maskin- og programvare, skriver Gartner Group i en pressemelding.

Gates sa også at Windows NT ville bli det foretrukne klient-systemet for bedriftsbrukere, etter hvert som PC-ene får tilstrekkelig minne til å håndtere det.

Microsoft vil satse aktivt på å spille en rolle på innholdssiden på web og i interaktive medier generelt. Gates innrømmet at Microsoft ennå ikke har funnet ut hvordan interaktivt innhold skal kunne generere betydningsfulle inntekter på kort sikt.

Gates karakteriserte Java som et levedyktig, men umodent programmeringsspråk. Microsoft vil videreutvikle tanken om et integrert sett med utviklingsverktøy med et utvalg språk. Ifølge PC World gjorde han narr av Suns påståtte forventning om at bedrifter skulle skrive sine applikasjoner om i Java, og han brukte mye tid på å latterliggjøre NC-er som "not compatible".

Ifølge referatet til telegrambyrået Reuter, sa Gates at Windows ville innlemme et mer "naturlig" grensesnitt innen fem år, med blant annet gjenkjennelse av tale og håndskrift. Microsoft bruker to milliarder dollar i året på forskning og utvikling. Mellom 15 og 20 prosent går til "ren forskning", og en stor andel av dette er viet lingvistikk og gjenkjenning av tale og håndskrift.

Gates karakteriserte utviklingen av et mer naturlig grensesnitt som kritisk for Microsofts framtid. Derfor satses det på dette, på samme måte som Microsoft i sin tid satset på først MS-DOS, siden det grafiske brukergrensesnittet Windows.

Gates innrømmet at antitrust-undersøkelsene fra det amerikanske justisdepartementet hadde fått Microsoft til å være mer varsom med å overta andre selskaper. Mange av disse har gått ut på å skaffe fotfeste og kompetanse til å tjene penger på interaktivt innhold på Internett.

Han pekte videre på hvordan bestrebelsene for å gjøre noe med web har bedret forholdet mellom Microsoft og IBM, fordi begge arbeider strategisk med nye konsepter og søker å forene konkurranse med samarbeid. Ifølge PC World kritiserte Gates IBM for ikke å vise interesse for COM-komponenter for stormaskinsystemet MVS. (Component Object Model skal gjøre det enklere for programmer som kjører på ulike systemer å kommunisere med hverandre.)

PC World refererer videre at Gates nedtonet betydningen av Windows 98 ved å sammenlikne den med DOS 5-oppgraderingen i sin tid.

- Det er en pakke som bedrer både grensesnittet og ytelsen, men den bør ikke betraktes som et strategisk valg på bedriftsnivå.

Gates gjentok at organisasjoner som fortsatt kjører Windows 3.1x bør oppgradere direkte til NT 5.0 når dette systemet gjøres tilgjengelig i 1998.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.