JUSS OG SAMFUNN

Gates truer Danmark med utflagging

Microsofts Bill Gates truer Danmarks statsminister med å flytte Navision til USA.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2005 - 10:16

((Obs! Etter at denne artikkelen hadde vært offentlig tilgjengelig noen timer, kom Microsofts informasjonsdirektør i Norge med en uttalelse som er referert nederst.))

Det har lenge vært strid om innføring av patenter på programvare i EU. Motstanderne mener dette vil gjøre store etablerte aktører i stand til beskytte sin posisjon, og hindre nyskaping fra mindre nykommere. Tilhengere som Bill Gates og Microsoft mener programvarepatenter er nødvendig for å beskytte deres åndsverk.

Gates skal være så opptatt av dette at han truer den danske statsministeren med å utflagge Navision hvis loven ikke går igjennom i EU, melder Dagbladet Børsen.

ERP-leverandøren Navision er Danmarks it-flaggskip, med mange kunder i Norge og nesten 800 utviklere i Danmark. Disse kan nå bli flyttet til USA. Det slo Gates fast under et møte med statsminister Anders Fough Rasmussen, økonomi- og forretningsminister Bendt Bendtsen og vitenskapsminister Helge Sander.

Forslaget om programvarepatenter er blitt fremmet flere ganger, men er blitt blokkert av vellykket lobbyvirksomhet fra deler av it-bransjen.

- Hvis jeg skal beholde mitt utviklingssenter i Danmark, krever det at det kommer en avklaring på rettighetsspørsmålet. Ellers flytter jeg det til USA, der jeg kan beskytte mine rettigheter, sa Bill Gates ifølge Microsofts sjefsjurist Marianne Wier, som også deltok på møtet med den danske statsministeren, melder Dagbladet Børsen.

Gates kjøpte Navision for 12 milliarder danske kroner i 2002.

((Tillegg offentliggjort 14:12 15.2.2005:))

Informasjonsdirektør i Microsoft Jannik Lindbæk, sier dette ikke er tilfelle.

- Microsoft i Danmark har avkreftet dette, og vi er sterkt bestemt på å fortsette satsingen på forskingssenteret i Vedbæk, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.