Gates vil ha Windows-server i de tusen hjem

Bill Gates lanserte «Windows Home Server» på den enorme CES-messen i Las Vegas.

Gates vil ha Windows-server i de tusen hjem

Bill Gates lanserte «Windows Home Server» på den enorme CES-messen i Las Vegas.

Den enorme messen for forbrukerelektronikk CES – Consumer Electronics Show 2007 – åpner i Las Vegas i dag. Bill Gates fra Microsoft fikk æren av å holde den tradisjonelle åpningstalen kvelden før.

Gates brukte anledningen til å snakke om et helt nytt produkt: Windows Home Server.

Det dreier seg om en variant av Windows Server 2003 spesielt tilpasset for å levere typiske tjenester til Windows-PC-er og andre Microsoft-apparater som Xbox og Zune.

Komponentleverandørene AMD, Intel og Quanta arbeider med referansedesign for maskiner som skal kjøre Windows Home Server.

Maskinen som Gates viste på CES var fra HP. Den hadde en AMD-prosessor, og ble presentert som «HP MediaSmart Server».

Prisleiet for MediaSmart og tilsvarende hjemmeservere ventes å ligge mellom 500 og 1000 dollar, det vil si fra rundt 3500 kroner til 7000 kroner. De første eksemplarene kan komme i handelen i løpet av tredje kvartal i år.

Hovedfunksjonen til Windows Home Server er å oppbevare og gi pålitelig tilgang til filer. Derfor vil maskinene utstyres med flere fysiske harddisker som organiseres etter RAID-prinsippet («Redundant Array of Independent Disks»). Det innebærer at data fordeles på flere disker, og at dersom en disk feiler vil alt innhold likevel være tilgjengelig.

Serveren binder sammen alle PC-er, Xbox og Zune i et hjem, og lar dem utveksle og sikkerhetskopiere innhold. Alt innhold skal alltid være tilgjengelig for alle apparater. Den skal også kunne gi fjerntilgang til innhold over Internett.

Ifølge Gates er systemet lagt opp med tanke på maksimal brukervennlighet, for eksempel slik at serveren automatisk oppdager de andre apparatene i hjemmets lokale nettverk.

Hjemmeserveren skal videre kunne streame lyd og video, ikke bare overføre filer.

Spesielle funksjoner skal gi foreldre kontroll over hva slags innhold som skal være tilgjengelig for hvert enkelt apparat i hjemmenettet.

Microsoft tenker seg at Windows Home Server etter hvert vil kunne få flere funksjoner, for eksempel fungere som sentralbord for hjemmets mobile og fasttelefoner, eller styre systemer for alarm, oppvarming og så videre.

Et punkt som ikke ble nevnt under Gates’ presentasjon, er hjemmeserverens egen sikkerhet: Hva skal man gjøre hvis ungen er uforsiktig og sprer et virus til familiealbumet?

Til toppen