Gates vil ta rotta på Unix

På de riktig store datamengdene er fortsatt de ulike Unix-operatvsystemene som dominerer. Nå har Microsoft og Bill Gates fått med seg en rekke sentrale partnere for å erobre også denne skansen med sitt Windows NT operativsystem.

På de riktig store datamengdene er fortsatt de ulike Unix-operatvsystemene som dominerer. Nå har Microsoft og Bill Gates fått med seg en rekke sentrale partnere for å erobre også denne skansen med sitt Windows NT operativsystem.

Windows NT har de siste årene blitt brukt som plattform for stadig tyngre applikasjoner, og planene om en 64 bits versjon av operativsystemet utgjør en alvorlig trussel mot de etablerte Unix-systemene. Under gårsdagens Microsoft-seminar var Bill Gates' budskap at NT allerede er en Unix-konkurrent selv på virkelig kraftkrevende systemer. Med seg på laget for å trenge enda dypere inn på Unix' territorium, har Microsoft blant annet fått med seg SAP.

SAP er tradisjonelt et Unix-basert system, og bare usle 10 prosent av brukere er per i dag på NT. Likevel skjer hele 42 prosent av nysalget på NT-plattformen, og potensielt kan 90 prosent av de bedrifter som implementerer SAP bruke NT som plattform. Ifølge SAP er mulighetene store, også i Norge der det ennå ikke finnes en eneste SAP-installasjon på NT.

- Vi har vært altfor lite flinke til å markedsføre dette alternativet, sier markedssjef i SAP Norge, Henrik Inberg, til digi. Inberg blir supplert av administrerende direktør i Microsoft Norge, Ole Morten Settevik, som for anledningen har samlet de norske representantene for Microsofts samarbeidspartnere.

- Vi trenger å opparbeide kompetanse på tyngre NT-løsninger som for eksempel SAP. Vi er riktignok på god vei, sier Settevik til digi.

Digital er naturligvis på plass i samarbeidet, og er etter alt å dømme ett av de sterkeste kortene til Microsoft etter at Alpha-prosessoren også ble tilgjengelig for Windows NT-systemer. Alpha-prosessoren vil dessuten være en avgjørende faktor når det første 64 biters NT-systemet kommer på markedet. Det nye NT-systemet vil være skreddersydd for den kraftige Alpha-prosessoren som hittil fås med klokkefrekvenser opp i 600 MHz. I likhet med Microsoft vil imidlertid ikke Digital ligge på latsiden når de gjelder NT, og satser derfor friskt på å få fotfeste for Alphaen også i den øvre delen av det eksisterende 32 biters NT-segmentet.

- Vi leverer det kundene vil ha, og satser på å bli en ledende leverandør på NT servere. Dette gjelder også tyngre, men distribuerte løsninger, sier administrerende direktør i Digital, Tom Scharning, til digi.

Microsoft redegjorde tirsdag også for sitt samarbeide med Tandem, som skal tilføre Microsoft flerprosessor- og klyngeteknologi til NT plattformen. Hewlett Packard er også med på laget, men dette selskapets rolle er noe uklar. Med et etablert proprietært Unix-system, virker det merkelig at dette selskapet skulle føre sine Unix-kunder over på NT.

Til toppen