UTVIKLING

GCC åpner for C++

Merkedag for den velkjente kompilatoren.

1. juni 2010 - 15:33

Utviklerverktøyet GCC (GNU Compiler Collection) er en samling kompilatorer for en mengde ulike programmeringsspråk og en svært sentral del av GNU-prosjektet.

Friprog-pioneren Richard Stallman startet arbeidet med GCC i 1985, og utga kompilatoren som fri programvare første gang i 1987. Kompilatoren er skrevet i programmeringsspråket C, og C var opprinnelig det eneste språket den kunne kompilere.

Senere fikk den støtte for å kompilere blant annet C++, Objective-C, Fortran, Java og Ada. GCC er standard-kompilatoren for fri programvare og Linux-universet, men kan brukes sammen en mengde ulike prosessorer og operativsystemer, inkludert Mac OS X og Windows.

Stallmans organisasjon Free Software Foundation (FSF) har imidlertid aldri tillatt annet enn C-kode internt i GCC. Ikke før nå.

Styringskomiteen for GCC og FSF kunngjorde på søndag at det nå er tillatt å bruke C++ i kildekoden til GCC.

I et innlegg på epostlisten til GCC opplyses det at C++ heretter tillates. Samtidig påpekes det at avanserte funksjoner som multippel arv, malverk (andre enn fra standard C++ bibliotek) og unntaksklasser må unngås. Kildekoden skal fremdeles være enkel å forstå for C-utviklere.

Et sett med felles kjøreregler, det vil si en kodestandard, skal utvikles for å benytte C++ i kildekoden til GCC.

- Det er selvfølgelig ingen grunn til å bruke C++ funksjoner bare fordi det er tillatt. Målet er å utvikle en kompilator som er bedre for brukerne, skriver Mark Mitchell fra CodeSourcery, en sentral bidragsyter til GCC-prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.