GeForce FX-konkurrent kommer trolig i april

ATIs nye skjermkort, som sannsynligvis vil bli hetende Radeon 9900 Pro, skal nå være i masseproduksjon.

Grafikkbrikkeindustrien, med ATI og Nvidia i spissen, kjemper en innbitt kamp om å kunne levere det kraftigste skjermkortet. Enn så lenge er det liten tvil om at ATIs Radeon 9700 Pro er det kraftigste kortet, men Nvidia kommer denne måneden på markedet med det nye GeForce FX-kortet. Men foreløpige tester har sådd tvil om GeForce FX-kortet er noe særlig kraftigere enn ATI-kortet.

Nå forteller blant annet The Inquirer at ATIs neste generasjon av grafikkbrikker og skjermkort er i produksjon. Den nye brikken heter R350 og vil trolig benyttes blant annet på et kort med navnet Radeon 9900 Pro. Ifølge The Inquirer skal offisielt lanseres under CeBIT-messen i mars.

Les også


Brikken beskrives som en overklokket versjon av dagens grafikkbrikke, 'R300', utstyrt med åtte rendering-pipeliner og to teksturenheter per pipeline - bygget ved hjelp av 150 nanometers prosessteknologi.

Kjernen i brikken vil trolig operere med en klokkehastighet på 375 MHz og vil støtte opptil 256 MB med minne. Det antas at skjermkortet vil leveres med vanlig DDR-minne, selv brikken også støtter de nyere, men mer kostbare DDR-II-minnebrikkene.

R350 ventes å støtte DirectX 9.1, men noen særlig glede av dette vil brukerne ikke få på minst et år, skriver The Inquirer. Først da vil det muligens komme spill med støtte for den nye funksjonaliteten.

Men ATI stopper nok ikke med dette. Ifølge Geek.com vil selskapet lansere en enda kraftigere brikke, R400, i juli. Denne vil være basert på en 130 nanometers prosessteknologi. Hvor lang tid det vil ta før kort som benytter denne brikken, kommer på markedet, er ukjent. Men det spås at kortet vil finnes i butikken før jul i år.

Uansett må Nvidia få opp utviklingstakten hvis selskapet skal kunne holde følge med ATI. GeForce FX og NV30-teknologien ble kraftig forsinket på grunn av at fabrikken Nvidia benytter, slet lenge med å 130 nanometer-teknologien til å fungere. Nå er trolig problemene løst, slik at det ikke vil ta like lang tid før neste generasjon av grafikkbrikker fra Nvidia blir klare til bruk.

Til toppen