BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gelé-muskel i mobilkamera

Norske gründere øyner nytt industrieventyr.

Her er to bilder som illustrerer bildekvaliteten ved «uendelig» fokus (t.v) og 10 cm. - Bildene viser ingen forstyrrelse i kantene, oppgir selskapet.
Her er to bilder som illustrerer bildekvaliteten ved «uendelig» fokus (t.v) og 10 cm. - Bildene viser ingen forstyrrelse i kantene, oppgir selskapet. Bilde: poLight
7. mars 2011 - 14:36

Det lille gründerselskapet poLight fra Horten har utviklet en erstatning til dagens mobilkameraer.

De står bak et kunstig øye som trykkes på silisiumskiver.

- Vi fant ut at vi måtte lage en elektronisk muskel i gelé. Det er det nærmeste vi kunne komme øyet. Strengt talt er jo ikke øynene våre annet enn en geleklump som blir styrt av fire muskler, sier teknologidirektør Jon Herman Ulvensøen til lokalavisen Gjengangeren.

poLight er spunnet ut av teknologi fra det børsnoterte IT-selskapet Ignis og Sintef. De har 18 ansatte som i hovedsak er høyt utdannede teknologer, inkludert en datterbedrift i Frankrike. Deres første produkt er T-lens (tunable lens) som kan erstatte tradisjonell optikk.

- For mobilprodusentene er tradisjonelle kameraer litt dyre. De tar også plass og bygger i høyden, noe de ikke er så glad i. Vår løsning løser flere utfordringer, sier Ulvensøuen til digi.no.

Linsen deres trenger ingen motor, er mindre, billigere å produsere og dessuten langt raskere enn tradisjonelle mobilkameraer med optikk og mekaniske motorer som beveger linser fra hverandre.

- Motor er tregere. Skal du filme en racerbil eller slalomkjører er det en fordel å kunne endre fokus raskt. Du må også ha elektronikk som følger objektet ditt. Det kan vi gjøre. Vår linse fokuserer på bare en tiendel av tiden en vanlig linse bruker, sier teknologidirektøren.

«Øyet» består av et geleaktig materiale, bedre kjent som silikon. Ulvensøen sier det er samme material som damer fyller i pupper eller som brukes til å fuge bad. - Det er samme basismateriale. Forskjellen er at det vi bruker er klart fordi det skal gå lys tvers igjennom.

Muskler og papirtynt glass

Geleklumpen ligger i en ramme av silisium. På oversiden av linsesiden ligger det en glassmembran som er 20 mikron tynn (0,02 millimeter).

- Når glass er så tynt er det veldig fleksibelt, omtrent som papir. På toppen av dette har vi laget en muskel av keramisk piezo-material. Det forandrer form med spenning.

Ved null volt er materialet i hviletilstand. Ved høyere spenning krymper materialet, noe som bøyer den underliggende glassmembranen. Det er dette som gjør det mulig å fokusere med linsen.

Slik er et kamera med T-lens bygget opp. <i>Bilde: poLight</i>
Slik er et kamera med T-lens bygget opp. Bilde: poLight

Ulvensøen fremholder også pris som et viktig poeng. Produktet trykkes på silisiumskiver som kan inneholde over 1.000 linser av gangen.

- Vår typiske kunde er de som produserer kameraene som inngår i mobiltelefoner, men også leketøy, iPads, mp3-spillere og lignende er eksempler på mulige bruksområder.

Hvem det konkret kan bli snakk om avslører de foreløpig ikke, men køen rundt selskapets stand på den store Mobile World-konferansen i Barcelona skal ifølge Gjengangeren ikke ha vært til å ta feil av.

- At poLight snakker med alle de store mobiltelefonprodusentene er det ingen tvil om, skriver lokalavisen.

Finanavisen spekulerer i dag at selskapet kan bli solgt til mobilgiganter som Apple, Samsung, Sony Ericcson, LG eller andre i samme størrelsesorden.

Uavhengig av mulige beilere ser den norske gründerbedriften for seg et enormt marked. Det selges rundt én milliard mobiltelefoner årlig i verden. 60-70 prosent av disse inneholder ett eller flere kameraer.

- Realitisk sett vil vi sikkert ikke greie mer enn å levere til ti prosent av dette, men det er uansett et veldig stort volum, sier Jon Herman Ulvensøen til digi.no.

Selskapet planlegger ikke å produsere linsene sine i Norge. I stedet satser de på fabrikker i utlandet.

- Vi er i dialog med produsenter både i Europa, USA og i Østen.

- Hvor nærme er dere et kommersielt gjennombrudd?

- Det vet jeg faktisk ikke helt. Målet vårt er å være i produksjon til neste år. Det vil helt sikkert ta lenger tid før vi går i pluss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.