BEDRIFTSTEKNOLOGI

Generasjonsskifte i minne

Prisene faller fort på de tradisjonelle 72 pins EDO RAM-brikkene etter hvert som stadig flere av hovedkortprodusentene satser på ny 168-pins SDRAM. PC-produsenter med store minnelagre kan risikere en stjernesmell.

Eirik Flaa
29. aug. 1997 - 16:01

Den nye generasjonen minnebrikker, såkalt SDRAM, er i ferd med å ta over for de tradisjonelle EDO-brikkene. Dette skyldes i hovedsak overgangen til de nye TX-brikkesettene til Intel, som kan benytte seg av langt høyere klokkefrekvenser enn sine forgjengere, men SDRAM har også isolert sett fordeler sammenlignet med EDO.

SD RAM (Syncron Dynamic RAM ) regulerer klokkefrekvensen automatisk i henhold til prosessorens hastighet. Dette gjør at man får synkron kommunikasjon og eliminerer dødtid.

En annen fordel med SDRAM brikkene er at de er utstyrt med 168 pinner. Dette gir tilgang til 64 biter kommunikasjon, og man unngår dermed kravet om å sette inn brikkene parvis. (De tidligere brikkene var på 32 biter, og man måtte sette inn to og for å oppnå 64 biters kommunikasjon med bussen)

Flere av de store PC-produsentene har allerede annonsert at de vil levere standardmaskiner med hovedkort som kun har støtte for SDRAM. Dette er klart signal til markedet om at etterspørselen for EDO brikker vil falle.

- Trenden viser at etterspørselen etter EDO er på vei nedover. Prisene faller stadig, sier produktsjef på minne i EET Norge, Bengt Boquist, til digi.no. Han forklarer at aktører med store lagre av de gamle brikkene kan risikere å tape store penger. For minneprodusentene blir også overgangen til nye minnebrikker en tøff oppgave, og Boquist opplyser at mange sliter.

- Problemet med de nye brikkene er at feilraten under produksjon er svært høy. Mange produsenter har store problemer med å få opp volumet, sier Boquist, og opplyser at det for øyeblikket ser ut til at minnekjempen Kingston har et godt forsprang på sine konkurrenter.

Prismessig ligger EDO RAM-brikker i dag på rundt 500 kroner mens SDRAM selges for mellom 750 og 800 kroner. (Sluttbrukerpriser eksklusive merverdiavgift. Kilde: EET)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.