JUSS OG SAMFUNN

Geodata skal ruske opp i ekstremværet

Geodata skal skolere samfunnstopper i bruken av GIS mot alt fra ekstremvær til forsøpling.

31. jan. 2007 - 07:24

I dag starter Geodatas tre dagers brukerkonferanse, som samler toppolitikere, samfunnstopper, næringsliv og offentlig.

Administrerende direktør Hege Skryseth i Geodata starter seansen med å vise hvordan geografiske informasjonssystemer (GIS) kan avdekke både store skredfarer, søppelsyndere og ekstremvær.

Isen i Arktis forsvinner og er 20 prosent mindre ved Nordpolen enn tidligere. Forskere mener at dersom utviklingen fortsetter vil Arktis være isfri allerede fra 2060.

Konsekvensen er at en rekke dyr som lever ved iskanten, for eksempel isbjørnen, vil være utsatt og truet.

Samtidig avdekker kartdata at havnivåene vil øke med 80 til 90 centimeter neste århundre, som innebærer store utfordringer for en del av bygningsmassen. Det vil også kunne gi en oversikt på hvor det kan være mulig å etablere nye hus i forhold til trussel om skredfare, ekstremvære og flom.

Data viser også tydelig at 11 brearmer har trukket seg tilbake fra Jostedalsbreen, noe som byr på store miljøutfordringer.

– Global oppvarming betyr at norske isbreer smelter og forsvinner. Kartdata kan måle hvor mye av isbreen som er redusert, og få samfunnet til å reagere og være proaktive før vi får alt for store miljøskader, forteller Skryseth til digi.no.

Hun forteller om hvordan samfunnet nå ved hjelp av GIS måler søppelmengden i kommunene. Søppelberget har vokst med 30 prosent de siste fem årene, og den gjennomsnittelige nordmann kaster 407 kilogram søppel i løpet av ett år. Eller totalt 1,8 millioner tonn husholdningsavfall i Norge.

295 kommuner av 433 kaster mindre enn gjennomsnittet på 407 kg. Men løsningen avdekker at det er store avvik kommuner imellom. Den flinkeste kommunen, Nordal kommune kastet 118 kilo per innbygger, mens verstingen var Kongsberg kommune der i snitt hver innbygger kvittet seg med 656 kilo søppel.

– Vi mener at våre systemer kan skape en allmenn forståelse for hvor stort problemet er, og framskynde tiltak som kan hindre alvorlige skader, framholder Skryseth.

Det er allerede utarbeidet et tiltak ut fra disse data, der Trondheim som første kommune lokker innbyggere med lavere renoveringsavgifter dersom de klarer å redusere søppelmengden.

Kartdata ser på kommuner som faller dårlig ut og hva som kjennetegner disse ut fra alder, kjønn, inntekt, utdannelse og sivilstatus.

– Slike data kan hjelpe kommuneadministrasjonen på de forskjellige steder å lære av hva som kan fungere bra, sier Skryseth.

Storbreen som smelter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.