Georg Apenes: Ikke den samme ytringsfriheten på Internett

Ytringsfriheten er avhengig av hvilket medium den ytres i. Derfor bør kanskje ikke opplysninger som er offentlige i kommunehuset, være det på Internett. Slik argumenterte Datatilsynets Georg Apenes overfor tre hundre uenige journalister.

Ytringsfriheten er avhengig av hvilket medium den ytres i. Derfor bør kanskje ikke opplysninger som er offentlige i kommunehuset, være det på Internett. Slik argumenterte Datatilsynets Georg Apenes overfor tre hundre uenige journalister.

Under årets SKUP-seminar, som i helga ble avviklet i Kristansand, tok Datatilsynets direktør til orde for en ny tolkning av offentlighetsprinsippet og ytringsfriheten.

- Spørsmålet er muligheten for innsyn, ikke ytringsfrihet. Det er greit at folk har tilgang til informasjon, men ikke gjennom tekniske virkemidler, sa Georg Apenes og luftet tanken om at skattelister som er offentlige i kommunehuset, kanskje ikke burde være like offentlig på Internett, fordi det ville gjøre det for enkelt for folk å få tak i informasjonen.

Apenes møtte motbør fra flere av de tre hundre journalistene som hadde møtt opp til årets seminar for en kritisk og undersøkende presse. Også nestleder Vigdis Moe Skarstein i Ytringsfrihetskommisjonen mente Apenes tok feil.

- I motsetning til Apenes tror jeg ikke det er mulig å ha en reell ytringsfrihet om vi ikke også har en informasjonsfrihet. Vi har et ideal som sier at flest mulig mennesker skal få tilgang til informasjonen. Regulering av grensene må derfor ikke gå på medium, men på innholdet i ytringen, sa hun.

Apenes holdt likevel fast på at ytringsfriheten var avhengig av hvilket medium den ble ytret i.

- Det må være en forskjell på å legge en liste ut på et postkontor og å legge den samme listen ut på Internett.

- Hva er forskjellen?, ville Nils E. Øy fra Institutt for journalistikk vite.

- Vi har åpne rettsforhandlinger der alle kan komme og se en rettsak. Spørsmålet er om vi skal gi folk adgang til å slå opp noen dommer til ettermiddagskaffen for å se om det er noe morsomt hos sorenskriveren i det siste, mente Apenes.

- Det perspektivet du ser denne saken fra er kikkernes. Et annet perspektiv er de som føler seg rettsløse og som gjerne vil ha tak i informasjon om lignende saker for å se om de har blitt rettmessig behandlet, innvendte Øy.

- Du peker på et godt argument for å akseptere dette mediet. Jeg vil ikke indikere at akkurat der og der skal grensen gå, men debatten om det er viktig, svarte Apenes.

Til toppen