JUSS OG SAMFUNN

Georg Apenes tilbake i Høyre

Styret i Fredrikstad Høyre har opphevet eksklusjonen av Datatilsynets direktør.

Georg Apenes fikk Rosing-akademiets hederspris mandag. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
Georg Apenes fikk Rosing-akademiets hederspris mandag. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
20. nov. 2008 - 07:56

Styret i Fredrikstad Høyre opphevet onsdag kveld eksklusjonen av Georg Apenes, melder NRK.

– Nå kan de steke i sitt eget fett. De har gått langt over streken, var Georg Apenes’ umiddelbare kommentar da NTB snakket med ham onsdag kveld.

Apenes ble ekskludert som medlem mandag kveld. Bakgrunnen for eksklusjonen var i hovedsak Apenes' uttalelser om ledelsen i fylkespartiet og Østfold Høyres stortingsrepresentant Martin Engeset. Apenes beskrev i et avisintervju fylkesledelsen som en junta og Engeset som inkompetent, og advarte velgerne mot å stemme på partiet.

Vedtaket om å ekskludere partiveteranen møtte kraftig kritikk.

Det var et enstemmig styre som i et ekstraordinært møte onsdag kveld stemte for å oppheve eksklusjonen. Fungerende leder Victoria Gjelstad sier det var en god og frisk debatt under møtet, og at det ligger en svært grundig vurdering bak beslutningen.

– Inkompetent
Apenes ble ekskludert som medlem mandag kveld. Bakgrunnen for eksklusjonen var i hovedsak hans uttalelser om ledelsen i fylkespartiet og Østfold Høyres stortingsrepresentant Martin Engeset. I et avisintervju beskrev Høyre-veteranen fylkesledelsen som en junta og Engeset som inkompetent, og advarte velgerne mot å stemme på partiet.

Vedtaket om å ekskludere partiveteranen møtte kraftig kritikk fra flere hold, blant annet fra Engeset selv.

– Ikke overrasket

Georg Apenes fikk Rosing-akademiets hederspris mandag. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)
Georg Apenes fikk Rosing-akademiets hederspris mandag. (foto: Dataforeningen / Siri Rooseboom de Vries)

– Jeg er ikke overrasket på noen måte. De har foretatt en kuvending i løpet av 48 timer – åpenbart har de gitt etter for press. Alt tyder på at de sju det gjelder, har tatt til etterretning ordrene de har fått fra Østfold Høyre og den sentrale partiorganisasjonen, sier Apenes til NTB.

Han mener ledelsen i Fredrikstad må jobbe lenge med å gjenopprette tilliten hos de lokale velgerne.

– Jeg går ut ifra at de sju dette gjelder ikke har noen særlig fremtid i det lokale partiet. Valget om å oppheve eksklusjonen er klokt, men for dem det gjelder er det ynkelig, sier Apenes.

Fikk råd
Fungerende leder Victoria Gjelstad avviser at styret ble tvunget til retrett.

– Nei, ikke på noen måte. Det har vært en intern kontroll av vårt eget vedtak. Det har vært en uhyre nyttig diskusjon, og jeg er svært glad for at vi hadde dette møtet, sier hun til NTB.

Hun sier det ikke var forhastet da styret to dager tidligere gikk inn for eksklusjon med sju mot tre stemmer.

– Vi har innhentet alt vi kunne av informasjon, råd og tips, konsultert lovbøker, Høyres hovedorganisasjon og alt og alle vi kunne komme på for å foreta en komplett revurdering, sier Gjelstad.

Hun var selv i kontakt med Apenes onsdag for å invitere ham til styremøtet, men han hadde ikke tid til å komme. Gjelstad sier hun ikke tok opp kritikken som har kommet fra begge kanter de siste dagene.

– Det var ikke rett anledning til det. Hvis Apenes fortsetter med kritikk i samme tone, får vi heller ta stilling til det etter hvert, sier hun.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra