Georgia anklager Russland for kyberkrig

Flere land yter eksperthjelp mot angrep som rammer medier, regjeringen og andre offentlige tjenester.

12. aug. 2008 - 09:18

Regjeringen i Georgia har formelt anklaget Russland for å stå bak en serie med tjenestenektangrep som rammer nettstedene til flere departementer, blant dem utenriksdepartementet, landets president, nasjonalforsamlingen, nasjonalbanken og flere medier. Det går fram av en erklæring publisert av det georgiske utenriksdepartementet på midlertidige nettsteder som georgiamfa.blogspot.com – stilt til rådighet av Google – og nettsidene til den polske presidenten Lech Kaczynski.

IT-sikkerhetsselskaper som Secureworks, Symantec, Arbor Networks og Sophos bekrefter i uttalelser til ulike medier at det foregår angrep siden torsdag i forrige uke, da den russiske militære offensiven startet. Nyhetstjenestene som er lammet av tjenestenektangrep er blant annet apsny.ge og news.ge.

Angrepene spores til servere kontrollert av en organisasjon kjent for å være et webhotell for kriminelle, kalt Russian Business Network. Hvem som faktisk står bak angrepene er umulig å stadfeste med 100 prosent sikkerhet. Det er også mulig at angriperne har ordnet seg slik at sporene peker på Russian Business Network, men at IP-adressene er forfalsket, sier ekspertene.

Russiske diplomater i USA avviser at russiske myndigheter står bak angrepet. De sier Georgia har sperret tilgang til alle tjenester tilhørende hoveddomenet .ru, altså Russland. En russisk nyhetstjeneste anklager georgiske myndigheter for å stå bak kyberangrep mot offentlige tjenester i Sør-Ossetia.

Den georgiske regjeringen mottar assistanse fra IT-sikkerhetseksperter i Tyskland, Estland og USA. Den mest fremstående estiske eksperten som bidrar, er landets viseforsvarsminister Lauri Almann. Estland ble selv utsatt for antatt russisk kyberkrig over en periode på 24 døgn i fjor.

Tjenestenektangrep innebærer at ofrene utsettes for en flom av henvendelser av data som er større enn deres evne til å ta i mot. Dermed gjøre nettstedene utilgjengelige for alle.

Hvilke andre tjenester som er rammet, utenom serverne og nettstedene nevnt ovenfor, er uklart. Georgierne har ikke nevnt noe om for eksempel e-post. Mandag ble telefonforbindelsen til president Mikheil Saakasjvili avbrutt under et intervju med det amerikanske nyhetsselskapet CNN. Da han kom på lufta igjen sa han at han brukte IP-telefoni, og at forbindelsen var rammet av et «kyberangrep». Kontrollsystemer for viktig infrastruktur som Georgias strømnett, skal ikke være utsatt for angrep.

Den antatte presidentkandidaten til de demokratiske partiet i USA, Barack Obama, her publisert en erklæring der han ber Russland «stanse sin kyberkrig mot nettstedene til Georgias regjering».

IT-eksperter framhever at tjenestenektangrep og andre former for nettbaserte angrep er den billigste formen for krigføring overhodet. Kostnadene til de pågående angrepene mot Georgia, kan sammenliknes med det å skifte belte på en tanks.

Georgia er koplet til Internett via både Russland og Tyrkia. Landet har fått støtte fra USA for å legge en fiberoptisk kabel under Svartehavet mellom havnebyen Poti og Varna i Bulgaria. Forbindelsen skulle normalt vært opprettet i løpet av september.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.