Getronics tjener fett på Wang-oppkjøp

Dataselskapet Getronics bedret resultatet med 62 prosent til 177 millioner euro - vel 1,4 milliarder kroner - fra 1998 til 1999.

Dataselskapet Getronics bedret resultatet med 62 prosent til 177 millioner euro - vel 1,4 milliarder kroner - fra 1998 til 1999.

Det sterke resultatet er eksklusive goodwill og ekstraordinære poster, melder Bloomberg.

Getronics gjør det godt på såvel nye systemleveranser som rådgivende konsulenttjenester, og oppkjøpet av Wang Global bidrar også til det sterke 1999-resultatet.

Foreløpige tall fra det hollandske konsernet viser at Getronics fikk et resultat i fjor på 177 millioner euro, opp fra 109 millioner euro året før. Fortjenesten per aksje økte til 1,67 euro, en pen stigning fra 1,22 euro per aksje i 1998 (euroen står i skrivende stund i vel 8 kroner). Ifølge Bloomberg skal nå Getronics-aksjen splittes i forholdet tre for en.

Getronics kjøpte Wang Global i juni i fjor for 1,8 milliarder dollar og ble med det Europas tredje største datatjenesteselskap. På kundelisten står en rekke finans- og telekomselskaper, to av de raskest voksende markedene for datatjenester, noe analytikere oppfatter å være en riktig posisjonering for rask fremtidig vekst.


- Grunnlaget for fremtidig vekst er nå lagt, sier også Getronics' internasjonale toppsjef Cees van Luijk, som ved utgangen av 2002 regner med å ha plassert selskapet blant verdens tre største tjenesteleverandører innen IKT-markedet. Veksten skal imidlertid ikke gå på bekostning av lønnsomheten, lover han.

- Vi skal ligge på en driftsmargin på tre prosent, sier van Luijk.

- Det er konsernets policy ikke å gi ut egne tall for hvert land. Vi offentliggjør derfor ikke egne tall for Norge, forteller presseansvarlig Ann Kristin Bentzen Ernes i Getronics AS til digi.no. Hun forteller at Getronics AS nå har godt og vel 1100 ansatte i Norge, hvorav 800 er stasjonert i Oslo (Lysaker, Ullevål og Nydalen).

Det norske selskapet har det siste året vært gjennom en turbulent periode med stadige lederskifter med påfølgende mediekjør med tildels spekulative oppslag om et selskap i full oppløsning. Nå synes imidlertid de økonomiske problemene og medarbeiderflukten å være under kontroll.

Jens Rugseth* ble hentet inn som ryddegutt i Getronics AS i november i fjor, da Jan Erik Standahl av familiære årsaker trakk seg som visepresident i konsernet. Rugseth var allerede Norges-sjef da Standahl overraskende gikk fra borde, og Rugseth ble da den naturlige arvtaker av Standahls øvrige oppgaver.

I midten av februar kunne digi.no fortelle at også Jens Rugseth hadde fått nok av Getronics. Lokket av opsjoner og en mer spennende gründer-tilværelse som leder for investeringsselskapet Segmentor, takket Rugseth for seg i Getronics. Han ga imidlertid fra seg kontrollen over et langt mer strømlinjeformet Getronics enn det han overtok ansvaret for knappe fire måneder tidligere. Mellom annet bidro han til å bygge opp Getronics til å besitte et av landets største kommersielle Linux-miljøer, en posisjonering som ventes å kaste godt av seg i tiden som kommer.

- - -

Rugseth er styreformann i Internett Kanal 1 AS - selskapet som utgir digi.no, red.anm.

Til toppen