BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Gi barna datamaskiner

Barn som vokser opp i kyberrommet, er flinkere sosialt og mindre nasjonalistiske enn mennesker som har vokst opp uten Internett, mener Nicholas Negroponte.

Morten Øverbye
18. jan. 1998 - 21:00

- Troen på at datamaskiner gjør oss mer smale og narsistiske, er helt feil. Folk som er på nett, er langt flinkere sosialt, enn de som ikke er det, sa Nicholas Negroponte under sitt gratisforedrag for MIT-klubben i Oslo.

Ifølge IT-guruen vil barns tilgang til datamaskiner og Internett være positivt for deres utvikling, ikke hemmende slik mange frykter.

- Det er merkelig at vi mener at barn lærer ved å gjøre i fem år, når vi deretter sier stopp, nå skal du sitte rolig å høre på hva vi forteller deg de neste femten årene.

Ved å gi barn tilgang til Internett, vil de fortsatt kunne lære gjennom handlinger, sier Negroponte. Han tror ikke dette vil føre til at barn blir mer isolerte. Snarere tvert i mot vil dette føre til at barna blir flinkere til å kommunisere med hverandre og ikke gjentar de voksnes feil.

- De voksne ser jeg ikke særlig håp for. Blant dem eksisterer nasjonalismen også på nettet. Mitt håp er barn som vokser opp i kyberrommet og som ikke vet hva nasjonalisme er, .

I USA har nesten 85 prosent av alle tenåringer tilgang til Internett. Tar en også med de tenåringene som har Nintendo, er det nesten ikke mulig å finne en tenåring som er digital analfabet, mener Negroponte. Han tror at stadig flere foreldre også kommer til å koble seg opp til nettet etterhvert som de ser at dette er et fantastisk verktøy for å kommunisere med barn som har flyttet ut for å ta utdanning.

Også eldre mennesker har oppdaget at nettet er en vei ut av isolasjon og ensomhet. Negroponte trakk frem en 85 år gammel dame han hadde snakket med under et annet foredrag.

- Det hun hadde fått beskjed om når hun ble 65 år gammel, var å gå hjem, stelle huset og forberede seg på å dø. Så fant hun Internett, og hun sa at nå så huset ut som en svinesti, og hun hadde ikke tid til å dø.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.