JUSS OG SAMFUNN

- Gi bort PC til fattige

Dette vil Norge tjene på, mener IKT-Norges Per Morten Hoff.

13. jan. 2010 - 14:20

Den britiske regjeringen har besluttet å gi bærbare PC-er til familier med lav inntekt. Det går fram av en plan statsminister Gordon Brown la frem denne uken.

Brown vil med dette løfte 270.000 husholdninger med lav inntekt inn i informasjonssamfunnet. Målet er at alle landets familier skal bli «bredbåndsfamilier» og få mulighet til å delta i den digitale skolen som landet satser på.

Dette er et eksempel til etterfølgelse, mener IKT-Norge. Bransjeorganisasjonen sier i en pressemelding at de er bekymret for at Norge sakker akterut.

- Vi ønsker å fremstille Norge som et land der alle har tilgang og der IT brukes i stor grad. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Utviklingen har flatet ut i Norge når det gjelder personer som tar i bruk nettet. Vi har store utfordringer med å gi tilgang til de med lave inntekter, og vi har lite grep om den pedagogiske IT-bruken, sier IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff.

I lys av dette er det et paradoks at den norske regjeringens valgte å avvikle hjemme-PC-ordningen, mener Hoff.

Britiske myndigheter har kommet frem til at IT øker læreevnen og bedrer karakterer i skolen. De har også beregnet kostnaden ved et offentlig skrankebesøk til å være tilsvarende 175 kroner. Selvbetjening over internett koster til sammenligning tre kroner.

Lang vei å gå

Det offentlige har med andre ord mye å tjene på tilrettelegging av flere tjenester på nett, men det er kjent at myndighetene fremdeles har en lang vei å gå.

- Jeg er sikker på at det er mange offentlige tjenester som kan gjøres elektronisk, sa fornyingsminister Rigmor Aasrud nylig til digi.no.

IKT Norge har de siste dagene forsøkt å avdekke hvor mange offentlige etater som har utviklet selvbetjeningsløsninger, men opplyser at ingen fra det offentlige har greid å komme med en oversikt.

- Det er store innsparinger som kan gjøres med offentlige nettjenester, men det krever at befolkningen har tilgang. Dette fokuset har stagnert og nå er det på tide at den nye regjeringen setter fart i arbeidet. Vi har tro og håp om at fornyingsministeren vil ta tak i dette, men det begynner å haste, sier Hoff.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.