ANALYSER

Gi de ansatte større skjermer

IT-budsjettet bør gi rom for skikkelig store skjermer, for det er lønnsomt, mener Gartner.

5. apr. 2005 - 07:40

Bedre skjermer er faktisk god økonomi for bedriftene, mener analyseselskapet Gartner. Større skjermer bedrer produktiviteten, og prisen på riktig store skjermer vil rase de neste årene.

Oppgradering av skjermer har ofte ingen plass i bedriftenes oppgraderingsstrategier. Disse er ofte knytet til nye krav fra nye operativsystemer, og der passer ikke nye skjermer inn. Men nå er det på tide for bedriftene å få seg en oppgraderingsstrategi for skjermer også, mener Gartner.

Noe større enn 120 x 60 centimeter vil analytikerne ikke anbefale for PC-bruk, for da er det vanskelig å se hele skjermen samtidig. Men dette kan nok de fleste av oss akseptere.

De fleste jobber nemlig fremdeles på 17-tommers skjermer, mange av dem CRT, selv om bransjen nå selger nesten bare flatskjermer, hvorav stadig flere 19-tommere.

Små skjermer legger hindringer for arbeidet. Folk har vendt seg til dem, men det kunne gått fortere.

Som veiledende antagelse mener Gartner at produktiviteten vil øke med 5 prosent for hver nye 2 megapiksler oppløsning opp til 10 megapiksler, for folk som utfører mange ulike oppgaver med mange forskjellige applikasjoner. For arbeidere som utfører de samme operasjonene mange ganger i færre applikasjoner vil fordelen være betydelig mindre.

For informasjonsarbeidere vil effektiviteten bedres med 20 prosent bare på grunn av bedre skjermer innen 2015, mener Gartner.

Hjelpen og større lønnsomhet er på vei, takket være fremskritt innen panelstørrelse og kostnad, sammensetting av flere skjermpaneler og bedre skjermoppløsning.

For å trekke opp linjene fremover har Gartner støttet seg på noen lovmessigheter, utviklet av japanske forskere, som ser ut til å stemme bra for skjermutviklingen så langt.

Den såkalte “Kitahara's lov” sier at for hvert tredje år vokser gjennomsnittlig skjermstørrelse med 44 prosent, og paneltykkelsen og vekten reduseres med en tredjedel.

“Odawara's lov” sier at for hver dobling i den kumulative arealet av paneler gir en nedgang i kostnad på mellom 22 og 23 prosent.

Basert blant annet på disse lovene regner United States Display Consortium (en forening av amerikanske flatskjermprodusenter) ut at i 2010 vil 30 tommers LCD-TV-er selges for 500 dollar, og 40-tommere vil gå for under 1000 dollar.

Gartner advarer om at slike forsøk på å finne lovmessigheter, må tas med en klype salt. Det kan også legges til at skjermene ville blitt ganske upraktisk store på sikt hvis Kitahara's lov skal følges opp.

Sharp har sagt at de skal ta tilbake ledelsen på de største LCD-skjermene fra Samsung og deres 46 tommers skjermer. Sharp skal opp fra 46 tommer til 50 tommer neste år. Men dette er hovedsakelig drevet av forbrukermarkedet og etterspørselen etter store TV-er.

Mange fremskritt er gjort på LCD-teknologi, både på kvalitet, størrelse og pris, og nye teknologier er på vei. Samsung har en fungerende prototyp på en nanorørskjerm, og Toshiba og Canon samarbeider om å utvikle den samme typen teknologi.

Konkurransen er intens, og dette vil drive prosessen frem, mener Gartner. Innen 2015 vil de fleste ikke-mobile arbeidere ha skjermer med minst 5 megapiksels oppløsning mener Gartner. I dag ligger mange under en megapiksel.

For de riktig store skjermene foreslår Gartner at de ikke skal være flate, men buet rundt brukeren. På en skjerm som er en meter bred ville det ellers blitt vanskelig å se kantene fra en halvmeters avstand, fordi synsvinkelen kommer opp i 45 grader. Slike buer er enkle å lage ved å sette sammen flere skjermer, men for å få best mulig resultat kreves ny teknologi som syr sammen disse panelene uten store kanter i mellom som bryter opp bildet.

Gartner siterer studier som har funnet produktivitetsøkning fra 9 til 40 prosent ved større skjermer, men har ikke altfor stor tillit til dem. Gode studier er en mangel, men ren logikk tilsier at det vil gi forbedringer, mener Gartner.

Flere vinduer kan vises samtidig, så man slipper å bla frem og tilbake i dem. Videre kan hvert vindu bli større og vise mer informasjon, for eksempel større deler av et regneark, noe som vil redusere ”skrolling” opp og ned og frem og tilbake. Brukerens sidesyn kan også utnyttes bedre, av applikasjoner som gir varsler eller overvåker noe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.