JUSS OG SAMFUNN

- Gi hele verden fritt nettleservalg

Lobbygruppe vil at EU-forliket med Microsoft skal gjelde globalt.

3. mars 2010 - 13:58

Nå som skjermen for nettleservalg i Windows er klar for utrulling til brukerne, tar lobbygruppen European Committee for Interoperable Systems (ECIS) til orde for at ordningen også bør spres til andre deler av verden.

Valgskjermen har kommet på plass som følge av et forlik mellom Microsoft og EU, men ECIS mener at konkurransemyndigheter i også andre verdensdeler bør gi forbrukere fordelen av et mer uhildet valg av nettleser i Windows, hvor Internet Explorer, men ingen andre nettlesere er inkludert.

Årsaken til at Microsoft har blitt pålagt dette, er makten selskapet har gjennom den store utbredelsen av Windows til å markedsføre andre produkter som selskapet selv står bak.

- Nettlesere er startramper. Du kan få tilgang til sosiale nettverkstjenester, lytte til musikk, se film, motta e-post, lese aviser og magasiner, utføre telefonsamtaler og fjernarbeide fra skolen eller kontoret ditt, sier Thomas Vinje, juridisk rådgiver og talperson for ECIS, i en pressemelding.

- For at all disse applikasjonene skal kunne kjøre raskt og med forbedrete funksjoner, avhenger av progresjon innen nettlesere. Som vi vet av erfaring, drives dette fram av konkurranse som belønner selskapene som bygge de raskeste og mest allsidige nettleserne.

Vinje mener at mens det europeiske initiativet vil bidra til å fremskynde konkurransen, vil situasjonen være uendret i resten av verden.

- Vi oppfordrer konkurransemyndigheter omkring i verden om å se nøye på hva som har skjedd i Europa og å opptre på vegne av sine forbrukere. Bare da vil vi få et fullt konkurrerende marked som vil danne grunnlaget for intens konkurranse om å bygge bedre nettlesere, sier Vinje.

Han håper også at nettleservalget vil bidra mindre bruk av teknologier som er knyttet til én bestemt nettleser.

Blant ECIS' medlemmer finner man ikke overraskende mange av Microsofts konkurrenter. Dette inkluderer Adobe, Corel, IBM, Nokia, Opera, Oracle, RealNetworks og Red Hat.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.