Gi meg en IT-lærling!

Gi oss en statlig lærlingeordning for IT-bransjen og IT-studentene, krever Tor Asbjørn Bjørnstad i dette leserinnlegget.

Gi oss en statlig lærlingeordning for IT-bransjen og IT-studentene, krever Tor Asbjørn Bjørnstad i dette leserinnlegget.

I en artikkel i digi.no syvende mars i år, refereres det til Harald Løvvik i Oracle som sier at IT-studenter burde fortsette ett år til på skolen, ettersom bedrifter ikke har bruk for dem akkurat nå. Han sier også at Staten burde gi dem et særstipend/lån.

    Les også:

Jeg er enig i at Staten har et ansvar her, men jeg vet ikke om ett år til på skolebenken er svaret. Tross alt kan de som vil ta en toåring mastergrad etter at de er ferdig med bachelorgraden. Etter dette kan studentene ta en doktorgrad som tar enda flere år.

Ordningene for å holde studentene ute av arbeidslivet finnes altså i dag, men vi er avhengige av å ha kandidater på alle nivåer slik at vi ikke ender opp med for mange overkvalifiserte. Slik jeg ser det er ikke hovedproblemet for mange ferdigutdannede studenter, men at de ikke vet nok om hvordan næringslivet fungerer og om hva som kreves.

Det er en stor forskjell på å levere et skoleprosjekt til sin veileder og å levere et bedriftskritisk system til en kunde. Kunden stiller helt andre krav enn det skolens veileder gjør.

Programmering, systemutvikling og design er håndverk. I alle andre håndverkyrker har man statlige lærlingeordinger, hvorfor ikke innenfor IT?

Jeg drister meg til å komme med et forslag: Gi oss en statlig lærlingeordning for IT-bransjen og IT-studentene! Det vil være et utmerket tilbud for studentene da de vil få en fot innenfor næringslivet samt få innsikt i praktisk anvendelse av det de har lært. Det vil også være fordelaktig for næringslivet som vil slippe store kostnader med regelrett opplæring av nyansatte.

Dersom staten klarer å stable opp en slik ordning, tror jeg mange vil rope: - Gi meg en IT-lærling!

Til toppen