Gi meg Opera Mini på iPhone

Safari på iPhone var en nedtur etter å ha prøvd Opera Mini på en Android-mobil.

Den første mobilen med Google Android og Opera Mini var imponerende. Dette er den første mobilen som kan utfordre iPhone. Det skyldes i stor grad Opera Mini.
Den første mobilen med Google Android og Opera Mini var imponerende. Dette er den første mobilen som kan utfordre iPhone. Det skyldes i stor grad Opera Mini.

Safari på iPhone var en nedtur etter å ha prøvd Opera Mini på en Android-mobil.

Apples iPhone har tatt mobilverdenen med storm, og etter å ha lånt en for å teste ut utviklermulighetene og App Store var det ingen vei utenom. Jeg måtte kjøpe en til meg selv.

iPhone har imponert meg stort, og jeg surfer internett på den nesten kontinuerlig. Den har i stor grad erstattet min bærbare PC på fritiden, og det går sjeldent en hel time uten at jeg drar den frem for å surfe litt rundt i nyhetsbildet. Ja, jeg har blitt hektet på mobil bredbåndssurfing.

De etablerte konkurrentene på mobilmarkedet har forsøkt å svare på utfordringen fra Apple, men så langt har jeg ikke sett noe som kan få meg til å gå bort fra iPhone.

Det var sant helt frem tirsdag denne uken. Da fikk jeg prøve Google Android med Opera Mini for første gang. Det var en imponerende opplevelse.

Vi fikk besøk fra Opera Software i forbindelse med at de har lansert en egen utgave av Opera Mini for Google Android, og vi gjorde et opptak til digi-TV som vil bli publisert på kommende lørdag.

De viste frem den første Google Android-mobilen, en T-Mobile HTC Dream med berøringsskjerm og uttrekkbart tastatur. Den hadde ikke multitouch-støtte, men det var vistnok implementert i maskinvaren. Sannsynligvis er det patentspørsmål som hindrer at det også støttes i programvaren.

Opera har hatt mobilen i tre uker, og de har portet kildekoden sin og satt sammen en spesialutgave av Opera Mini til Android. Dette er ikke Java-utgaven som de fleste forbinder med Opera Mini.

Jeg har surfet endel med Opera Mini på tidligere mobiler, deriblant en Windows Mobile med ganske stor skjerm og diverse enklere mobiler med små skjermer. Det har fungert ganske greit, men har ikke vært en stor opplevelse.

Det var det på Google Android. Kombinasjonen av en bra skjerm, et godt mobilt operativsystem og et uttrekkbart tastatur til å skrive på gjorde dette til en svært god opplevelse.

Surfingen gikk lynraskt, og skjermbildet var veldig oversiktlig. Navigeringen rundt på websidene fungerte som en drøm, og mobilen reagerte raskt på alt jeg ønsket å gjøre. Sistnevnte kan trolig i stor grad tilskrives at serverne hos Opera Software tar mye av prosesseringsjobben, slik at det som sendes til mobilen blir enkelt å prosesseres - spesielt på en relativt kraftig smartphone.

Selv når vi slo over fra 3G til Edge, var både mobilen og nettleseren lynrask. Jeg glemte rett og slett at vi hadde slått på en begrensning slik at bare Edge ble benyttet - av strømsparingshensyn.

Nedturen var derfor stor når jeg satt på toget og trikken til jobb. I motsetning til mine medpassasjerer leser jeg nyhetene på mobilen, istedenfor på papiraviser produsert dagen i forveien.

Tidligere har jeg gledet meg stort over hvor enkelt og godt dette fungerer på min iPhone, men nå var det en nedtur. Jeg merket at det gikk tregt å laste sidene, og noen steder hadde jeg dårlig dekning. Det resulterte at jeg bare rakk å lese en artikkel på trikken fra Jernbanetorget og opp til kontoret vårt.

Nå skulle jeg virkelig ønske at jeg kunne få Opera Mini på min iPhone. Dessverre er ikke det mulig, selv om Opera har jobbet med å lage en tilpassning for Apples «vidundermobil».

Apple har lagt strenge restriksjoner på hva de tillater av applikasjoner, og deres rigide lisensbetingelser utelukker konkurrerende nettlesere. Selv om noen slipper unna med det, så ser det ikke ut som at jeg får ønsket mitt oppfylt.

Opera Mini ville vært perfekt på iPhone, sa Christen Krogh i Opera Software til meg i et intervju. Jeg er enig med ham, men hva hjelper vel det?

Hvis jeg skal få Opera Mini på en elegant og kul mobil, så må jeg nok «oppgradere» til Google Android.

    Les også:

Se Opera Software demonstrere Google Android med Opera Mini på digi-TV førstkommende lørdag

Til toppen