JUSS OG SAMFUNN

Gifter seg på Internett

To teknokunstnere vil gifte seg via Internett torsdag denne uken i forbindelse med den årlige internettfesten i Frankrike. En fransk borgermester skal stå for den spesielle vielsen som brudgommen karakteriserer som en måte å markere at sosiale ritualer er i endring.

Herman Berg
15. mars 1999 - 11:38
Frankrikes første nettbryllup - 18. mars 1999.
Frankrikes første nettbryllup - 18. mars 1999.

Den franske teknoartisten Fred Forest skal gifte seg med multimedia-artisten Sophie Lavaud på Internett torsdag den 18. mars. Det er første gangen at noen i Frankrike gifter seg via Internett, og den historiske hendelsen skjer ved åpningen av den årlige internettfesten i Frankrike, "La fête de I'Internet".

I fjor ble det under festen arrangert egne internett-dåper og en egen søkemotor er lagt ut på festens nettsted for å hjelpe franskmenn til å finne fram til spesielle arrangementer i sine nærmiljø. Statsminister Lionel Jospin holdt en tale i august 1997 det han advarte mot at Frankrike skulle bli hengende etter i IT-revolusjonen.

Det er først nylig at Frankrike har gått bort fra satsingen på sin populære, nasjonale Minitel-tjeneste for å satse på det globale datanettverket best kjent som world wide web for de fleste.I Frankrike er ethvert brudepar pålagt å gifte seg borgerlig, og bryllupsseremonien skal ledes av en fransk borgermester.

Det vordende brudeparet hevder at de ikke har kommersielle motiver for bryllupet, selv om det er muligheter å sende gaver gjennom et e-handelsnettsted. Ifølge avisen Le Figaro mener bruden at dette kun bør sees på som et offentlig bryllup mellom to som er glade i hverandre, mens brudgommen har et mer vidløftig syn på det hele.

Kunstneren Fred Forest er professor i IT og kommunikasjon ved et universitet i Nice og har en doktorgrad i blant annet litteraturvitenskap fra Sorbonne i Paris. Han mener at dette bryllupet må sees på som et tegn på at de sosiale ritualene er i endring.

Sophie Lavaud er utdannet som klassisk maler fra Paris og var tidlig ute med å bringe programvare og todimensjonale og tredimensjonale paletter inn som verktøy for kunsten hennes. Hun stå bak virtuelle virkelighets-arrangementer som blant annet kulminerte i en utstilling som ble kalt "Centre-Lumiere-Bleu, Blue-Light-Centre" (1995-1997).

I dag holder hun foredrag om arbeidene sine både i Frankrike og utenlands

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.