Gigabit Ethernet-standarden klar

Fredag morgen ble Gigabit Ethernet-standarden, også kalt 802.3z, godkjent av standardiseringsorganet IEEE.

Gigabit Ethernet er standarden for dataoverføring over nettverk med en båndbredde på inntil 1000 megabit per sekund (1 Gbit/s). Ethernet er verden mest utbredte lokalnett-teknologi (LAN).

Ifølge Ciscos nettverksarkitekt og formann i IEEEs (Electrical and Electronical Engineers Inc.) Gigabit Ethernet arbeidsgruppe, Howard Frasier, har gruppens hovedmålsetting med arbeidet vært å beholde kompatibiliteten bakover med den allerede installerte basen av 10 Mb/s- og 100 Mb/s-baserte nettverk og systemer.

- Dette har vi fått til ved at det samme rammeformatet og rammestørrelser brukes ved alle hastigheter, samtidig som vi beholder de styreparametrene som nettverksadministratorer verden over er blitt fortrolige med. Vi har bygget denne standarden oppå den fleksibiliteten og skalérbarheten som allerede ligger i Ethernet-standarden, sier Frasier.

Fast Ethernet-produkter (100 Mb/s) har fått skikkelig fotfeste i LAN-markedet, og nå kan altså systemadministratorer tidoble nettverksytelsen med 1000 Mb/s-teknologi, slik den er detaljspesifisert i den såkalte IEEE 802.3z-standarden, best kjent som Gigabit Ethernet. Denne etterlengtede standarden for media-aksesskontroll og fysisk grensesnitt er ventet å bli den dominerende innen høyhastighets LAN-stamnett. Gigabit Ethernet vil over optisk fiber kunne benytte kategori 5 uskjermet tvunnet parkabling.

Det finnes allerede flere data- og nettverkselskaper som leverer Gigabit Ethernet-produkter, så som Digital, Fore, Cisco, 3Com, Network Peripherals, Dolphin Interconnect Solutions, IBM, Compaq (Tandem) og Bay - bare for å nevne noen...

Til toppen