TELEKOM

Gigabit-fart gjennom luften

Teleselskapet tar i bruk forsvarsteknologi.

AOptix Intellimax sender og mottar data med høy hastighet over opptil 10 kilometer lange avstander ved å bruke både laser- og radioteknologi.
AOptix Intellimax sender og mottar data med høy hastighet over opptil 10 kilometer lange avstander ved å bruke både laser- og radioteknologi. Bilde: AOptix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2014 - 14:18

Fiberkabler har enorm kapasitet for overføring av data, men på grunn av behovet for å grave dem ned, er investeringskostnadene store. Mange steder vil det ikke være økonomisk forsvarlig å gjøre dette. Mange områder har heller ikke mobilt bredbånd med høy kapasitet, siden også basestasjonene som tilbyr dette, avhenger av fibertilgang.

Men nylig har et alternativ til fiberkabler kommet på banen. Det amerikanske selskapet AOptix har i samarbeid med DARPA og det amerikanske forsvarsdepartementet utviklet en teknologi for trådløs datakommunikasjon med høy hastighet og over relativt lange avstander, blant annet mellom fly og bakkestasjoner. Med teknologien har man oppnådd datarater på opptil 80 gigabit per sekund og overføring av data over distanser på flere hundre kilometer.

Relativt nylig har en kommersielt tilgjengelig utgave av teknologien blitt markedsført i produkter som kalles for Intellimax. Med dette loves det trådløs overføring av data over avstander på opptil ti kilometer og hastigheter på opptil 2 gigabit per sekund mellom to punkter med fri sikt.

Den sentrale delen av løsningen er en teknologi som kalles for Advanced Wavelength Diversity (AWD). Den går ut på at dataene overføres samtidig med to helt forskjellige bølgelengder, millimeter (71-76 GHz og 81-86 GHz) og optisk (1550 nm). Ifølge AOptix utfyller de to bølgelengdene hverandre slik at man sikres høy hastighet også under vanskelige værforhold. Millimeter-bølger absorberes av regn, mens tåke og atmosfærisk scintillasjon er problematiske for optiske teknologier. Men samlet skal de to forbindelsene kunne tåle både regn, tåke, snøvær og atmosfæriske forstyrrelser.

Dette forklares nærmere i reklamevideoen nedenfor.

Et annet problem med retningsantenner er at de bør stå temmelig i ro. De egner seg derfor dårlig i toppen av høy mast som svinger eller vrir seg i vinden, eller som bøyes på grunn av tyngden av is og snø som har pakket seg.

AOptix' Intellimax-produkter tar derfor også i bruk en teknologi kalt Active Beam Steering (ABS), som automatisk kompenserer for bevegelser på opptil tre grader.

Det ene av de to Intellimax-produktene som tilbys, ULL3000, er en «low latency»-løsning som allerede er tatt i bruk av blant annet finansinstitusjon gjennom tjenesteleverandøren Anova Technologies.

Det andre produktet, Intellimax MB2000, har en rekke bruksområder, inkludert som stamnett for mobildata og som alternativ eller supplement til fiber til bedrifter. Det nevnes også at løsningen kan brukes som midlertidig løsning under store arrangementer og lignende.

MIT Technology Review skrev tidligere denne måneden at tre av de største internett-transportørene i USA nå tester teknologien. Dessuten brukes teknologien i oppbygningen av internett-infrastruktur i Nigeria, som i fjor ble knyttet til Europa via en sjøkabel med høy hastighet.

I sommer startet NASA testing av løsningen ved Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida.

Den mexicanske nettleverandøren Car-sa er en annen tidlig bruker. Selskapet tok i oktober i bruk teknologien til AOptix for å erstatte en ikke like rask, trådløs forbindelse til Universidad Autonoma de Nuevo Leon i Monterey. Selskapet planlegger å bruke den samme løsningen en rekke steder hvor fiber ikke er mulig eller lønnsomt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.