Gigabit-fart over telefonkablene

ITU godkjenner mye raskere bredbåndsstandard.

Gigabit-fart over telefonkablene
Bilde: digi.no

Den internasjonale telekommunikasjonsunion, ITU, kunngjorde før helgen at godkjent G.fast, en ny standard i DSL-familien (Digital Subscriber Line) designet for å revere hastigheter på opptil 1 gigabit per sekund over eksisterende telefonkabler. Dette gir tjenestetilbydere et alternativ til fiber (FTTH – Fibre to the Home) over relativt korte distanser. Ifølge ITU vil G.fast gi «fiberlignende hastigheter» innenfor en distanse på opptil 400 meter fra distribusjonspunktet.

Siden desember i fjor har rekkevidden til G.fast blitt utvidet med 150 meter. Men som alltid med eksisterende kobberkabler, avhenger hastighet og rekkevidde blant annet av kvaliteten på kablene.

HD-innhold

ITU mener at G.fast vil kunne dekke behovene til mange små til mellomstore bedrifter, lite belastede mobil- og WLAN-basestasjoner, samt til forbrukere som vil kunne se på Ultra-HD-innhold og kommunisere med HD-video.

Les også: Telefonkabelen ikke helt uten framtid

– Tiden som vil gå fra godkjennelsen til implementeringen av G.fast ser ut til å bli den raskeste for noen aksessteknologi i nyere tid. En rekke leverandører har begynt å levere G.fast-brikker og utstyr, og tjenesteleverandørenes lab- og felttester er godt i gang, sier Hamadoun I. Touré, generalsekretær i ITU, i en pressemelding.

Det er ventet at sertifiserte G.fast-produkter vil nå markedet innen utgangen av 2015.

    Les også: