Gigahertz-prosessorene kommer snart - veldig snart!

Både Intel og AMD har svært raske prosessorutgaver på beddingen. Det er ikke usannsynlig at de første prosessorene med klokkehastighet på en gigahertz kommer på markedet senere denne måneden.

Både Intel og AMD har svært raske prosessorutgaver på beddingen. Det er ikke usannsynlig at de første prosessorene med klokkehastighet på en gigahertz kommer på markedet senere denne måneden.

Konkurransen mellom Intel og AMD blir hardere for hver uke som går. De to ledende selskapene innen prosessorer for PC-er konkurrerer nå om å ha det raskeste produktet til den laveste prisen. Begge selskapene satte denne uken ned prisene på prosessorene med inntil 30 prosent.

Det er likevel ingen tvil om at det nå er kappløpet mot gigahertz-prosessorene som nå gjelder. AMD sier at de har utviklet slike prosessorer allerede og at det kun gjenstår å få i gang masseproduksjon før produktene slippes på markedet. Intel på sin side har annonsert at selskapet ikke vil greie å få i gang masseproduksjon av så raske prosessorer før til høsten, men at et mindre volum vil bli sluppet allerede denne våren.

Meldinger i amerikanske IT-tidsskrifter de siste dagene tyder på at begge selskapene nok en gang vil skrive om sine tidstabeller og lansere disse produktene om kort tid. De fleste tror at det vil skje allerede i denne måneden.

Ifølge ZDNet UK sier kilder ved AMD at selskapet vil lansere tre nye Athlon-modeller på en gang. Dette er prosessorer med klokkehastigheter på henholdsvis 900, 950 og 1000 MHz. Hvis AMD greier å gjøre dette før Intel kommer med sin gigahertzutgave av Pentium III, vil AMD kunne ha en stor fordel fordi selskapet har sagt at en slik lansering ikke vil skje før masseproduksjonen er godt i gang. Det vil si hvis det stemmer at Intel ikke kan masseprodusere en så rask utgave av Pentium III før til høsten. AMD har som mål å ta 30 prosent av PC-prosessormarkedet. Foreløpig har selskapet en andel på omkring 16 prosent, ifølge ZDNet UK.

En annen faktor som kan gi AMD en fordel, er at de tre raskeste utgavene av Athlon ifølge ZDNet UK vil kunne kjøre med en frontbusshastighet på 200 MHz sammen ved det nyeste brikkesettet for prosessoren, VIA Apollo KX133. Intels kommende 866, 933 og 1000 MHz-utgaver vil ikke støtte høyere frontbusshastighet enn 133 MHz.

Riktig vil alle disse nye og hyperraske prosessorene først og fremst være for de med spesielle behov, siden prisene vil være temmelig høye. For de fleste vanlige brukere er likevel introduksjonen av de nye prosessorene interessant fordi dette presser ned prisen på de allerede eksisterende prosessorene, slik at også vanlige brukere får langt mer ytelse per krone. I det siste har både Intel og AMD satt ned prisene med minst ti prosent hver måned.

Til toppen