Gigant-fusjon er blitt en katastrofe

Fjorårets største IKT-fusjon, Alcatel-Lucent med Patrica Russo i spissen, fikk enda en knekk i går.

Gigant-fusjon er blitt en katastrofe

Det haglet med oppkjøp i fjor og Alcatel og Lucent-fusjonen var den største, målt i penger. Målet var å slå sammen to selskaper som slet under press fra avanserte teleutstyr fra Ericsson og superbillige utstyr fra Kina.

Men nå blir vondt bare stadig verre for den store produsenten av tele og bredbåndsutstyr til bedrifter og teleselskaper. Og i går kom det nye illevarslende signaler. Teleutstyrs-giganten måtte legge en profitwarning på bordet - salget i tredje kvartal blir dårligere enn ventet.

Og nå begynner aksjonærene å bli veldig nervøse, for dette er den tredje slike advarsel fra Alcatel-Lucent-sjef Patrica Russo siden fusjonen. Aksjen falt da også som en stein i går og reduserte markedsverdien til telegiganten med hele ni prosent. Siden nyttår er aksjekursen redusert med hele 40 prosent - samtidig som blant annet markedsleder Ericsson går så det suser.

    Les også:

At mange nå synes at fusjonen var en dårlig ide skyldes blant annet tallene fra andre kvartal som viste et tap på 336 millioner euro - friske 2,67 milliarder kroner. I andre kvartal i fjor tjente Alcatel nesten det tilsvarende.

Spørsmålet er hvor lenge Russo nå har på seg for å snu kursen før hun mister jobben.

Det er ingen entydig årsak til problemene, men mange har påpekt de store kulturelle konfliktene som skapes når et fransk, fagforeningstungt selskap fusjoneres med et amerikansk.