RESULTATERFINANS

Giganter i budkrig om lagringsspesialist

HP vil gi nesten tre milliarder kroner mer for 3Par enn Dell.

24. aug. 2010 - 10:12

IT-gigantene HP og Dell har det til felles at de mangler løsninger for virtualisert lagring i stor skala. I forrige uke så det ut som om Dell hadde løst dette ved å inngå en avtale om å kjøpe 3Par, en spesialist på virtuell lagring i nettskyen, med prestisjekunder som Credit Suisse, Thames River Capital, US Army, US Census Bureau, Verizon, Terremark og Tickets.com.

I går meldte HP at de er villig til å betale mye mer enn Dell for å kjøpe 3Par.

Dell avtalte å kjøpe 3Par for 18 dollar per aksje, tilsvarende 1,15 milliarder dollar. HP byr 24 dollar per 3Par-aksje, tilsvarende 1,6 milliarder dollar. Forskjellen er 450 millioner dollar, tilsvarende 2,8 milliarder kroner.

Før Dells bud på 3Par ble kjent, ble 3Par-aksjen notert til 9,65 dollar. Selskapet ble grunnlagt i 1999 og har vært børsnotert siden 2007. Det har 650 ansatte, har en årsomsetning på 194 millioner dollar, og har gått med underskudd de siste tre årene.

Ifølge dokumenter som er blitt offentlig kjent på grunn av avtalen mellom Dell og 3Par, var både HP og Dell i samtaler med 3Par fra en gang i juli. Mot slutten av juli fikk HP tilbud om å høyne sitt bud, men avslo. Da innledet Dell en to ukers periode med eksklusive samtaler med 3Par.

Ifølge Wall Street Journal ombestemte HP-styret seg noen dager seinere, men måtte ta seg av skandalen som førte til at selskapets toppsjef og styreleder Mark Hurd ble bedt om å trekke seg. Hurds avgang ble kjent 6. august.

Ingen andre selskaper har levert bud på 3Par. Dell og HP har rundt 13 milliarder dollar i likvide reserver hver, og en opptrapping av budkrigen oppfattes ikke som usannsynlig.

I avtalen som Dell og 3Par skrev under på 16. august, gis 3Par anledning til å trekke seg dersom de mottar et «overlegent tilbud» («superior proposal»).

Budet fra HP er stilet til toppsjef og styreleder David Scott i 3Par. HP kjenner Scott godt: Han har tidligere vært i ledelsen for HPs virksomhet innen lagring. I budbrevet hevder HP at deres bud er overlegent Dells ikke bare på grunn av prisen, men også fordi HP har et bedre internasjonalt apparat for salg og markedsføring av lagringsløsninger, og et mer tiltrekkende integreringstilbud til nye og eksisterende kunder gjennom deres strategiske satsing «konvergent infrastruktur» («converged infrastructure»).

HPs bud skal nå behandles av styret i 3Par. Dersom styret sier «ja», har Dell tre dager på seg for eventuelt å levere et nytt bud.

Analytikerne er delt i synet på hvordan de tror Dell vil reagere, og selskapet har selv ikke villet kommentere HPs utspill. Noen tror 3Par betyr så mye for Dell i konkurransen mot HP og IBM at de kan være villige til å høyne sitt bud. Andre peker på at det finnes andre spesialister på virtualisert lagring som kan være bedre kjøp enn et overpriset 3Par. De to mest sannsynlige alternativene for Dell skal være Isilon og Compellent. En annen som nevnes er Commvault, men de er først og fremst spesialist på datadeduplisering, ikke virtualisering.

Markedet for bedriftslagring er i voldsom utvikling. Det pågår en konsolideringsprosess, og avanserte nisjeleverandører kan vente fristende tilbud fra IT-bransjens giganter. I fjor sommer brøt det ut budkrig mellom EMC og Netapp om dedupliseringsspesialisten Data Domain.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.