AVTALER & KONTRAKTER

Giganter inngår mobilt samarbeid

Skal utvikle helt nye produkter med Intel-prosessor og Linux.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 2009 - 08:27

Intel og Nokia kunngjorde i går at selskapene har inngått en langsiktig partnerskap hvor målet er å utvikle en ny klasse med mobile enheter basert på Intel Architecture. I tillegg skal det utvikles brikkesett som kombinerer Intels prosessorer og trådløse kommunikasjonsteknologier med Nokia teknologier for mobiltelefoni og mobilt bredbånd.

Intel har lenge ønsket å få et ben inn i mobilindustrien. Nokia, markedslederen som nå sliter med kraftig synkende markedsandeler, trenger på sin side noe nytt for å kunne stå imot presset fra relativt nye og hissige konkurrenter.

Sammen skal de to selskapene definere en ny, mobil plattform som vil komme i tillegg til dagens smartmobiler, bærbare pc-er og netbooks. Enhetene skal være egnet for kontinuerlig Internett-tilknytning og kunne få plass i en lomme. De skal trolig ta i bruk HSPA/3G-modemer fra Nokia, som Intel nå skal lisensiere for framtidig bruk.

- Vi vil utforske nye ideer innen design, materialer og displayer som vil gå mye lenger enn enheter og tjenester som er på markedet i dag, sier Kai Öistämö, sjef for enheter hos Nokia, i en pressemelding.

I tillegg er det klart at enhetene ha et Linux-basert operativsystemet.

Avtalen inkluderer nemlig teknologiutvikling og samarbeid innen flere åpen kildekode-initiativer for å utvikle felles teknologier for bruk i både Moblin- og Maemo-plattformene. Begge er Linux-baserte operativsystemer beregnet for mobile enheter.

Blant prosjektene og organisasjonene Intel og Nokia skal samordne samarbeidet med, er oFono, ConnMan, Mozilla, X.Org, BlueZ, D-BUS, Tracker, GStreamer og PulseAudio.

Kombinasjonen av Intel-prosessorer i bunnen og Linux som operativsystem skal bidra til å gjøre det enklere å flytte dagens pc-programvare over til de kommende enhetene.

Også LG har tidligere i år inngå en avtale med Intel om å lage mobile produkter basert på Intels nestegenerasjons Atom-prosessor, Moorestown, og operativsystemet Moblin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.