Giganters RAM-kutt

Samsung Electronics, verdens største minneprodusent, bekrefter produksjonskutt i 16-Mbit-minne. RAM-prisfallet har desimert selskapets '96-overskudd og bidratt til Sør Koreas milliarders handelsunderskudd. Samsung avviser rykter om myndighetspress. Andre minnegiganter følger Samsung.

Samsung Electronics, verdens største minneprodusent, bekrefter produksjonskutt i 16-Mbit-minne. RAM-prisfallet har desimert selskapets '96-overskudd og bidratt til Sør Koreas milliarders handelsunderskudd. Samsung avviser rykter om myndighetspress. Andre minnegiganter følger Samsung.

Sør Koreas Samsung Elektronics, verdens største produsent av minnekretser, bekreftet torsdag at selskapet kutter produksjonen av 16Mbit-minnekretser. Overproduksjon av slike kretser er gitt skylden for det enorme fallet i RAM-priser i '96 som gjør at Samsungs overskudd i '96 ventes å bli dramatisk lavere enn i '95. Analytikere venter at Samsung kutter produksjonen fra 20 million 16Mbit-kretser i måneden til rundt 15 millioner.

Sør Korea, som får 20 prosent av sine eksportinntekter fra salg av integrerte kretser, opplevde et rekordunderskudd i handlesbalansen på $23 milliarder i '96. Rykter sier at myndighetene har presset Sør Koreanske minneprodusenter til å kutte produksjonen for å få opp prisene på minne. Samsung benekter at de har blitt presset av myndighetene, i henhold til Financial Times. Selv om Sør Koreas to andre minneprodusenter, Hyundai og LG Electronics (tidligere Goldstar) ikke formelt har annonsert produksjonskutt, venter analytikere at de vil følge etter.

Japanske minneprodusenter har allerede annonsert at de kutter investeringer i minneproduksjonsutstyr fra april '97. Nå annoserer Mitsubishi Electric Corp. at de vil produsere 8 millioner 16Mbit minnekretser i måneden mot planlagte 10 millioner, og i andre halvår kutter de ytterligere til 6 millioner enheter i måneden. Tidliger i uken annonserte Hitachi Ltd. at de skifter fokus fra produksjon av minne til andre typer kretser slik at minne vil stå for 30 prosent av Mitsubishis salg av integrerte kretser, i steden for dagens 40 prosent.

Kjennere i bransjen mener at Samsung kutt er del av et større bilde enn å få opp prisene på 16Mbit-brikker. Det ventes at Samsung forsøker å bruke sin tyngde i markedet til å fremskynde skiftet til neste generasjons 64Mbit-kretser. De nye minnekretsene gir bedre marginer og gjør det vanskeligere for mindre japanske og taiwanesiske konkurrenter. Det ventes at Samsung vil øke 64Mbit-produksjonen fra dagens 700.000 enheter i måneden til 2 millioner enheter.

En 64Mbit-krets har fire ganger så stor kapasitet som en 16Mbit-krets. Helt forenklet kan det sies at 8 stykk 16Mbit-kretser montert på et kretskort gir en 16Megabyte minnemodul, mens 8 stykk 64Mbit-kretser gir en 64Megabyte modul. Det er uklart hvordan etterspørselen i PC-bransjen etter 64Mbit-minne vil være nå som 16Mbit-teknologi er såpass billig. Foreløpig ser det ut til at strategien virker, som Digi:data skrev torsdag, har prisene på minne gått opp 25 prosent i løpet av en uke.

Til toppen