Gigantisk fastnett til salgs

Russiske myndigheter skal rett og slett selge hele det nasjonale fastnettet og prisen er overraskende lav.

Russiske myndigheter skal rett og slett selge hele det nasjonale fastnettet og prisen er overraskende lav.

Det russiske fastnettet skal legges ut for salg. Det offentliggjorde Russlands kommunikasjonsminister Leonid Reiman i går, melder Nyteknik.se.

Landets mobiloperatører nevnes som mulige kandidater, og der er både Telia Sonera og Telenor representert. Det spørs imidlertid om ikke Telenor-deleide Vimpelcom har nok å med å sloss internt blant aksjonærene for tiden. Telenor beskyldte i går sine motstandere for å drive et svært skittent spill om makten i selskapet.

Megafon, der Telia Sonera eier en tredjedel, er en annen av mobiloperatørene.

Det er holdingselskapet Svyazinvest som skal legges ut for salg mot slutten av året. Dette kontrollerer operatøren Rostelecom og flere regionale operatører.

Myndighetene vil selge 75 prosent av aksjene minus en gylden aksje. Denne skal gi dem en viss kontroll over selskapet, men skal i følge utsagn kun brukes hvis landets sikkerhet er truet. Eventuelle kjøpere vil nok ønske å vite mer om denne lille detaljen, ettersom Russland ikke har akkurat har utmerket seg som det mest forutsigbare investeringsmarkedet de siste årene.

Det har kommet flere ganske forskjellige antydninger om prisnivået, enten rundt 10 eller 20 milliarder kroner.

Finansmannen Michail Friedmans Alfa Group, som er medeier i Telenors Vimpelcom, mener verdien er langt høyere. De hevder staten har pløyd ned over 100 milliarder kroner i fastnettet de siste årene.

Til toppen