BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gigantisk piratring sprengt i Italia

Italiensk politi har i samarbeid med blant annet BSA stoppet det som hevdes å være Europas største piratring noen sinne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2003 - 14:26

Sammen med BSA og Federation Against Music Piracy (FMP) har italiensk politi siktet 181 personer og satt 10.300 andre under etterforskning i forbindelse med en sak som omfatter salg av ulovlig programvare, musikk og filmer med en omsetning på 100 millioner euro i året. Ifølge BSA er piratraten i Italia den nest høyeste i Vest-Europa med 47 prosent.

Operasjonen, som gikk under navnet Operation Mouse, ble ledet av Guardia di Finanzaz, en avdeling av det italienske politiet. Et e-posttips var ifølge BSA den utløsende faktoren. Etter hvert skal mer enn 95.000 mistenkelige e-postadresser ha blitt identifisert og ransaking er blitt gjennomført i 30 italienske provinser de siste seks månedene.

BSA beskriver salgsnettverket som avansert. Markedsføringen skal ha foregått per e-post og websider, og varene skal ha blitt distribuert via postordre. 12 websider og 28 e-postadresser ble under etterforskningen overvåket, og to av websidene er nå stengt.

Beslagene som er blitt gjort omfatter flere tusen eksemplarer av ulovlig kopiert programvare, musikk og film, i tillegg til datamaskiner, CD- og DVD-brennere og videospillere.

Ifølge BSA er den siste teknologien innen Internett-etterforskning blitt brukt. Dette omfatter blant annet dynamisk sporing av IP-adresser, analyser av loggfiler og dekoding av passordbeskyttede beskjeder.

- Denne saken viser trusselen fra stadig mer sofistikerte piratgjenger som benytter Internett i sine ulovlige operasjoner. BSA arbeider sammen med myndighetene i mange land og bidrar med ekspertise innen internettetterforskning. Vi mener sterk håndhevelse av loven sammen med informasjon er viktige verktøy for bekjempelse av internettkriminalitet, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge, i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.