BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gikk glipp av Visma-gevinst

De siste par dagers kursutvikling på Visma-aksjen, kan tyde på at mange investorene på Oslo Børs har vært bedøvet av sommervarmen. Noen våkne Visma-kjøpere kan ha innkassert kjempegevinster over helgen.

Eirik Flaa
12. aug. 1997 - 19:23

Fredag morgen kom det en melding om at Visma hadde klart å stable på bena et konsortium som garanterte for en emisjon på 100 millioner kroner. Denne skulle vedtas på generalforsamlingen samme kveld, og det var lite usikkerhet knyttet til godkjennelse av denne emisjonen i generalforsamlingen. Dersom markedet betraktet nyheten om at emisjonen var gått i boks som positivt ville det være naturlig å tro at Visma-kursen ville stige.

I løpet av fredagen skjedde det imidlertid lite med kursen på Visma, og den lå hele dagen og duppet rundt 10 kroner, noen som ga selskapet en kapitalisert verdi på rundt 286 millioner kroner.

Vedtaket som ble fattet på generalforsamlingen, betød i prinsippet ikke annet enn at aksjene ble vannet ut (1 til 4,49) samtidig som selskapet fikk tilført ny kapital på 100 millioner. Det ble også fattet andre vedtak som å gi styret fullmakt til å gjennomføre fremtidige emisjoner, men det er lite trolig at dette skal ha vært kurs-sensitivt.

Når Oslo Børs åpnet mandag, fant Visma-aksjen et nytt nivå på rundt 4 kroner (og var en periode oppe i 5). Ettersom de som kjøpte Visma aksjer på mandag ikke fikk tegnings-rettigheter tilsvarer dette - ved kurs 5 kroner - en kapitalisert verdi på selskapet på rundt 640 millioner kroner! Trekker man fra de 100 millionene som vil bli skutt inn i selskapet blir dette altså 540 millioner. Avkastningen for aksjonærene som satt med tegningsrett fra fredagen, ble altså 540 millioner minus 286 millioner, altså 254 millioner. Med andre ord en avkastning på 89 prosent over helgen!

Det er vanlig at volatile selskaper som Visma kan gi store gevinster over korte perioder, men dersom den enorme verdioppgangen på Visma skyldtes nyheten om at emisjonen var i boks, er det merkelig at dette ikke skjedde tidligere. Det naturlige ville vært en kursoppgang fredag morgen når garantikonsortiet ble kjent - ikke mandagen, etter at det var vedtatt på generalforsamlingen. Eneste forklaringen på den merkelige hendelse synes å være at investorene på børsen ble utslått av sommervarmen, og at enkelte for ettertid kanskje bør vurdere en iskald dusj i lunsjen på varme dager som denne...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.