Gir alle brukere helt ny PC hver dag

XenDesktop setter sammen en ny «PC», med oppdatert OS og programvare, ved hver ny pålogging.

Gir alle brukere helt ny PC hver dag

XenDesktop setter sammen en ny «PC», med oppdatert OS og programvare, ved hver ny pålogging.

Citrix bekreftet i går at de offisielt vil levere XenDesktop fra 20. mai i år. Samtidig har de gitt ny innsikt i hvordan denne løsningen fungerer.

XenDesktop er en løsning for å virtualisere Windows-PC-er i en datasentral, og levere dem til brukere over nettet uavhengig av hvor de befinner seg i geografien.

Det nye ved løsningen, er at man sentralt ikke oppbevarer en hel PC per bruker. I stedet lagres én, eventuelt et svært begrenset antall, standard Windows-installasjoner, samt de applikasjonene som brukerne skal ha tilgang til.

Ved hver pålogging slår systemet opp hvilke rettigheter, tjenester, applikasjoner og personlige innstillinger som er registrert på brukeren. Komponentene – operativsystem og applikasjoner – settes sammen og streames over nettet til brukeren. Applikasjoner kan deles i komponenter som leveres etter hvert som brukeren har behov for dem. ICA-protokollen som Citrix benytter skal være tilstrekkelig rask til at brukeren ikke opplever at oppstart tar lenger tid enn om alt skulle være klart i maskinen i det den ble slått på.

XenDesktop kan brukes til å levere virtuelle PC-er under enten Windows XP eller Vista.

Denne måten å ordne virtualisering på skal innebære en rekke fordeler for brukeren. Operativsystem og applikasjoner er alltid oppdatert i takt med det leverandøren gjør tilgjengelig. Installasjonen er alltid fersk og fri for såkalt «Windows-råte».

For den sentrale IT-avdelingen gir denne tilnærmingen flere fordeler.

Framfor å oppbevare én virtuell PC på 20 gigabytes med Windows og applikasjoner per bruker, kan man nøye seg med noe tilsvarende én fet PC totalt. Når brukernes Windows skal oppdateres, skjer det på den ene sentrale avbildningen: Den videre distribusjonen ordner seg selv.

Det innebærer redusert behov for lagring, og forenklet administrasjon. Citrix mener XenDesktop kan senke kostnadene per bruker med opptil 40 prosent. Gitt at en typisk PC-bruker koster bedriften rundt 5000 dollar – 25.000 kroner – i året, sparer man lisensutgiften i løpet av tre uker: Prisen er oppgitt til 95 dollar per bruker per år for Enterprise-utgaven. Det finnes både en dyrere og en rimeligere utgave enn denne.

En utfordring som Citrix ikke har løst ennå, men som de forsikrer at de arbeider med og vil løse om ikke alt for lenge, er å få XenDesktop til også å gjelde brukere som ikke alltid er koplet opp mot et nettverk. Per i dag kan man altså ikke kombinere bærbare PC-er med XenDesktop, med mindre man er innstilt på aldri å kunne arbeide offline, men i nær framtid skal det bli mulig.

Citrix opplyser også at de har utvidet sitt partnerskap med Microsoft.

Det innebærer blant annet at nøkkelprodukter som XenServer, Presentation Server og XenDesktop kan leveres i pakkeløsninger med Microsofts virtualiseringsløsninger basert på Windows Server 2008 og selskapets nye hypervisor Hyper-V.

Blant disse løsningene blir muligheten til å kombinere Hyper-V og Xen-hypervisoren i heterogene miljøer, og overføre virtuelle maskiner under drift fra den ene hypervisoren til den andre. Det er også snakk om å legge støtte for XenServer inn i Microsofts driftspakke System Center Virtual Machine Manager, og til å integrere XenServer med Hyper-V.

    Les også:

Til toppen