KARRIERE

Gir bort forelesninger på iTunes

NTNU og Universitetet i Stavanger åpner hver sin skattekiste med gratis foredrag.

4. aug. 2009 - 08:13

En lang rekke universiteter og høgskoler legger ut foredrag på Apples iTunes-plattform.

Amerikanske prestisjeuniversiteter som Standford, Yale og Massachusetts Institute of Technology var tidlig ute, og har de siste årene bygget opp en omfattende samling med forelesninger som fritt kan lastes ned herfra.

I dag åpner NTNU og Universitetet i Stavanger hvert sitt område på «Itunes U», og blir dermed de første nordiske universiteter med et slikt tilbud.

Videofilmede forelesninger og foredrag kan fritt lastet ned og spilles av på iPod-spillere med videofunksjon, iPhone, Mac- og PC-er. Deler av innholdet er tilgjengelig som podcaster.

Ønsker å dele

- Det er jo nordmenn flest som via skatteseddelen betaler for størstedelen av vår virksomhet. Da skulle det bare mangle om de ikke også får se hva vi driver på med. Kort sagt så ønsker vi å gjøre vår kunnskapsproduksjon tilgjengelig for alle interesserte, sier Julie Feilberg, som er nylig avtroppet prorektor for utdanning og læringskvalitet ved NTNU, i en pressemelding.

NTNUs hensikt med å ta i bruk «iTunes U» er i første omgang å drive folkeopplysning og forskningsformidling. Etter hvert håper imidlertid Feilberg at kanalen også skal kunne brukes som støtte for regulær undervisning. I tillegg til videoer vil det etter hvert også bli lagt ut lydopptak, lysark og annet digitalt materiell.

Universitetet i Trondheim opplyser at de har tatt opp mer enn 1.000 forelesninger og foredrag over flere år, men de aller fleste videoene har så langt bare vært tilgjengelig via passordbeskyttede systemer.

Målet er nå å gi tilgang til det meste av materiellet via kanaler som iTunes, YouTube EDU og andre. I første rekke er rundt 90 videoer delt ut. Spennvidden i temaene er stor, alt fra matematikk til medisin, sosiologi og språk.

Rydder i opphavsrettigheter

Parallelt med publiseringen i nye kanaler har NTNU startet et arbeid for å klargjøre opphavsrettighetene til læringsmateriellet. Universitetet skriver at dette er en krevende prosess, ettersom mange forelesere gjerne bruker eksempler fra lærebøker, bilder og lignende som er produsert av andre.

Du finner NTNU og Universitetet i Stavanger på «iTunes U» via nettaddressene http://itunes.ntnu.no og http://itunes.uis.no.

På denne nettsiden hos Apple kan du lese mer om «iTunes U».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.