FORBRUKERTEKNOLOGI

Gir bort gratis flydata

Avinor snur og deler nå ut trafikkinfo helt fritt.

3. juli 2009 - 06:11

Nok en statlig virksomhet velger nå å gi bort rådata som kan gi grobunn for nye og spennende IT-løsninger.

Avinor (tidligere Luftfartsverket) har endelig åpnet grensesnitt mot trafikkinformasjon ved landets flyplasser.

Deler av dataene fra 46 norske flyplasser med flytider, oppdatert trafikkstatus, flyplassnavn og flyselskaper er nå fritt tilgjengelig i XML-format.

Dermed kan alle som lenge har ønsket å benytte disse dataene glede seg.

P4 for eksempel, som i fjor høst lanserte en trafikkportal, valgte til slutt å kjøpe helt likt datasett fra et amerikansk selskap. Da hadde mediebedriften kastet bort et år på lite fruktbar dialog med landets flymyndigheter.

- Vi må kjøpe disse dataene fra et amerikansk firma. Dermed rekker vi nese til hele Avinor, sa P4s utviklingssjef Rune Hafskjær til digi.no den gangen.

Nå slipper han altså å rekke nese til Avinor lenger.

Datagrunnlaget i tjenestene er det samme som benyttes i Avinors egne nettløsninger, på informasjonsskjermer på flyplassene og hos samarbeidspartnere som Flytoget og NRK.

Det bemerkes på nettsidene at tjenestene ikke inneholder flydata fra private flyplasser som Moss Lufthavn, Rygge og Sandefjord Lufthavn, Torp.

Hva med kart?

Mange venter på at Statens kartverk skal gjøre det samme. Ingen annen statlig virksomhet sitter vel på mer interessante og etterspurte rådata enn dem.

Dette er data som du og jeg har vært med på å betale for gjennom skatteseddelen. At staten krever dyre avgifter for å tilgjengeliggjøre den samme informasjonen elektronisk er for mange vanskelig å forstå.

Hvilke rådata ønsker du skal slippes fri på samme måte? Har du forslag til gode IT-løsninger og programvare som kan utvikles på bakgrunn av fritt tilgjengelig offentlig eller private rådata? Har du et råd til hva regjeringen og IT-minister Heidi Grande Røys bør gjøre? Delta i debatten!

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.