BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gir bort norsk publiseringsløsning

- Hele systemet blir gratis, sier redaktøren i Utrop.

Satser på friprog: Majoran Vivekananthan byr på norskutviklet publiseringssystem for flere medieflater.
Satser på friprog: Majoran Vivekananthan byr på norskutviklet publiseringssystem for flere medieflater. Bilde: Henrik Kreilisheim
1. sep. 2011 - 15:34

Tilbudet av publiseringsløsninger er enormt og vokser stadig. De leveres i nær sagt alle funksjonsmessige varianter og prisklasser.

Spesialiserte systemer for flermedial publisering kan fort bli en dyr affære.

Den flerkulturelle avisen Utrop har derfor fått utviklet et eget verktøy. Både for å dekke egne behov, og ikke minst for å spare penger.

Nå velger de å utgi hele løsningen som fri programvare, under GNU GPLv3-lisensen.

Systemet heter Lixuz og har vært utviklet siden 2008.

Publiseringsløsningen byr blant annet på moduler for redaksjonell arbeidsflyt, sms-abonnement for betaling av digitale utgivelser, nettbutikk, nyhetsbrev, fotodatabase og dokumenthåndtering.

Det spesielle er at systemet er flermedialt, og tilpasset virksomheter som like gjerne publiserer på papir som til web, mobil eller nettbrett.

- Nå gir vi bort alt sammen gratis. Hele avis- og tidsskriftsbransjen kan ha nytte av dette. Løsningen er også egnet for de som bare trenger CMS (content management system) for nettpublisering, sier daglig leder i mediehuset Portu, Majoran Vivekananthan til digi.no.

Portu har laget løsningen for avisa Utrop, der Vivekananthan også har stilling som ansvarlig redaktør.

Produktet er utviklet i Perl og kjører på Linux med Apache og Mysql-database.

Grunnen til at de nå velger fri programvare som modell er forretningsmessig. De håper å få flere brukere, og få flere bidrag fra et bredere miljø.

- Vi er opptatt av at systemet skal leve og utvikle seg videre. Ved å låse seg fast til proprietære løsninger utvikler man seg ikke, det er en gammeldags modell, mener Vivekananthan.

I Lixuz publiserer man først til løsningen, før man deretter velger hvilken mediekanal innholdet skal ut i.

Vivekananthan kjenner ikke til andre produkter med tilsvarende funksjonalitet som er utgitt under en fri lisens. Alternativet til å lage eget system ville vært å kjøpe et dyrt produkt med skyhøye faste kostnader.

Han sier det har gått med rundt to årsverk til programvareutviklingen, men at dette er kostnader de allerede har spart inn.

Kildekoden kan lastes ned fra Github, og det er opprettet egne sider med mer informasjon om prosjektet på www.lixuz.org.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.