Gir bort Windows 8.1 med Bing

Ryktene stemte. Microsoft med gratis-OS med ferdig valgt søkemotor.

Gir bort Windows 8.1 med Bing
Windows 8.1 med Bing blir gratis for produsenter av enheter med mindre enn 9-tommers skjerm. Bilde: Microsoft

Microsoft har det siste året fremstilt seg som leverandør av «maskinvare og tjenester». Den nye strategien anskueliggjør et skifte vekk fra salg av lisenser og programvare du installerer på én maskin.

Dermed kommer det ikke som lyn fra klar himmel at IT-giganten fredag kunngjorde at de kommer med en spesialversjon av Windows 8.1 gratis for nettbrett-produsenter.

Ryktene har svirret om en slik utgave av melkekua Windows helt siden det dukket opp en lekkasje i slutten av februar.

Windows med Bing

Omtrent samtidig kom ubekreftede meldinger om at prisen på operativsystemet ble dumpet med 70 prosent for produsenter som lager rimelige nettbrett og pc-er, for å sprite opp salget av Windows 8-baserte enheter.

Under Build-konferansen i april varslet Microsoft at Windows blir gratis for maskinvarepartnere, både for smarttelefoner og nettbrett - såfremt skjermen er mindre enn 9 tommer.

Nå er det offisielt klart at det foreligger en Windows 8.1 med Bing, som partnere kan levere uten kostnad.

Gratis-produktet er identisk med fullversjonen av Windows, med den forskjell at søkemotoren Bing er satt som standard i den medfølgende nettleseren Internet Explorer.

Kundene skal likevel fritt kunne bytte til andre søketilbydere.

– Kundene får selvsagt anledning til å endre valg av søkemotor gjennom innstillingene i Internet Explorer, påpeker Microsofts talsmann Brandon LeBlanc i kunngjøringen.

Gjennom sin egen nettbrett/hybrid-pc-serie Surface har Microsoft delvis tråkket i bedet til sine partnere, som har måttet betale lisensavgift for å benytte Windows på produktene de leverer. Ved å gi bort operativsystemet blir denne forskjellen utjevnet.

LeBlanc gjentok fredag poenget med maksimalt 9-tommers skjerm for gratisutgaven, samt muligheten for å tilby ett års gratis abonnement på Office 365, som ifølge ham blir inkludert på noen av de kommende produktene.

Han lovet at det blir presentert mange nye produkter med den nye Windows utgaven med Bing under den kommende teknologimessen Computex i Taipei, som går av stabelen neste uke.

    Les også: