BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gir databilder en ekstra dimensjon

Den nye fotografiske verdenen Interactive Pictures introduserer er verken flat eller rundt. Derimot er den en kule du kan tre inn i -- virtuelt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 1997 - 13:49

Bildene er i virkeligheten 360-graders panoramaer som kan bli utforsket hvor enn dine øyne ønsker å dra - rundt i rommet, opp i taket eller ned mot gulvet. Du kan zoome inn eller ut.

Når du sitter ved datamaskinen din kan du besøke et kjøkken i en annen by, kikke ut av soltaket til en ny Toyota eller titte opp fra fotballbanen på Ullevål Stadion.

De første glimtene av disse vidvinklede scenebildene dukker nå opp på Internett og på CD-ROM. Et eksempel på dette er Prinsesse Dianas begravelse på CNNs web-sider.

Brukområdene og mulighetene synes uendelige. Områder som undervisning, underholdning, forretningsliv og reklame vil alle kunne dra stor nytte av denne teknikken. Dette hevder ihvertfall James Phillips, president og administerende direktør for Interactive Pictures, eller IPIX, som bedriften også kalles. IPIX er også varemerket på panoramabildene.

- Vi kan gi ny mening til Microsofts spørsmål "Where do you want to go today?", sier han til Nando Infotech.

Phillips forteller at hans drøm er at barn skal ha glede av teknologien, og han kan ikke vente på at barn skal si "Mamma, jeg stikker over til Scotty for å IPIX'e.

- Og det synes moren er helt okay.

Allerede nå tilbyr Toytota og andre bilfabrikanter IPIX-turer gjennom interiøret på nye bilmodeller på selskapenes web-sider. Mange amerikanske eiendomsmeglere bruker IPIX for å la kundene få et førsteinntrykk av eiendommer som er til salgs. Dette gir selvsagt en helt annen opplevelse enn vanlige stillbilder.

IPIXs produksjonsstudio i Oak Ridge lager bildene for omkring 50 dollar per stykk. Men man kan også lage sine egne bilder ved hjelp av IPIX's fotopakke.

Pakken inkluderer et kamera, enten digitalt eller med 35mm film, utstyrt med en 8mm 185-graders linse som fotografen tar to vidvinkelbilder med -- forfra og bakfra. Det følger også med et spesielt rotatortillegg for kamaerastativet slik at fotografen nøyaktig kan posisjonere kameraet. I tillegg er programvare for sammenslåing av bildene inkludert.

Den filmbaserte pakken koster ifølge Nando Infotech omkring 2.000 dollar, mens man for den digitale utgaven må ut med omkring 15.000 dollar. Interactive Pictures tar også betalt for hvert fullførte bilde ved hjelp av en teller som er bygget inn i programvaren. Dette kan sammenlignes med en filmrull som inneholder et begrenset antall bilder. Du kan lage et begrenset antall bilder før du trenger en ny CD-plate. Fordelen, siden det her er snakk om digital teknologi, er at det er mulig å overføre disse bildene til Internett i løpet av noen få minutter.

Flere eksempler på IPIX kan sees på Interactives Pictures' nettsted. For å se bildene må du hente ned en spesiell plug-in. Også denne er tilgjengelig fra Interactive Pictures' nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.