Gir deg 30 TV-kanaler via telefonledningen

I et prøveprosjekt vil Telenor fra oktober tilby 1.000 kunder i Stavanger, Sandnes, Oslo, Beito og Svolvær å teste teknologien VDSL som gir bredbåndashastigheter på 25 Mbps. Neste høst bestemmer Telenor seg for om en skal kommersialisere VDSL.

I et prøveprosjekt vil Telenor fra oktober tilby 1.000 kunder i Stavanger, Sandnes, Oslo, Beito og Svolvær å teste teknologien VDSL som gir bredbåndashastigheter på 25 Mbps. Neste høst bestemmer Telenor seg for om en skal kommersialisere VDSL.

- Telenor vil være først og best på dette området, sier nytilsatt konserndirektør, Berit Svendsen. Tirsdag presenterte hun Telenors nye satsingsområde VDSL (Very High Digital Subsciber Line), som er en teknologi for å utnytte det eksisterende kobbernettet enda bedre enn det ADSL (Asymetric Digital Subsciber Line) gir. ADSL er ifølge Telenor rett rundt hjørnet og skal være neste skritt på veien til en kommersiell lansering av VDSL i markedet.

Men først skal Telenor teste teknologien på 1.000 kunder på fem steder i Norge.

- Men det er ingen vits i å ringe, sier Svendsen. Til denne testen er det Telenor som ringer kundene som skal få tilbud om å delta.

Og de som blir ringt opp vil få tilgang til en forbindelse som vil gi inntil 25 Mbps helt gratis. Ved hjelp av en egen VDSL-set-top boks kan en få tilgang til 30 digitale TV-kanaler, hvorav en kan se på tre kanaler paralellt, foruten at en også kan bruke Internett til 2 Mbps til og fra datamaskinen foruten til de tradisjonelle telefonsamtalene fra hjemmets eksisterende telefoner.
Les mer om ADSL og VDSL:
Start for ADSL-salg trolig først i november
Telia lanserer ADSL før Telenor
Europa vil ha VDSL-standard innen seks måneder


De 1.000 kundene skal hjelpe Telenor både med å bestemme hva en skal fylle bredbåndsnettet med av tjenester og innhold, men også kunne gi tilbakemeldinger på hvilket prisnivå Telenor skal legge seg på for denne tjenesten.

Svendsen sier imidlertid at det nå ikke lenger bare er Telenor selv som regjerer i markedet. - Markeds- og konkurransesituasjonen vil påvirke når og til hvilken pris vi lanserer denne tjenesten.

I denne testen samarbeider Telenor med Next Level Communications og Pixtream for leveranser av VDSL-plattform og system for videodistribusjon i IP og ATM-format.

Men Telenor skal også knytte andre teknologier til VDSL-prosjektet som radioaksess, satellitt, kabel-TV og det jordbundne kringkastingsnettet.

For at VDSL-teknologien skal fungere med 25 Mbps kan ikke kunden ligge lenger unna Telenors fibernode enn mellom 500 og 1000 meter, men i Telenors prosjekt vil kunden ikke ligge lenger unna enn 500 meter.

Kommende høst vil Telenor vurdere den kommersielle fremtiden til VDSL, avhengig av hvordan testprosjektet nå går, men også hvordan konkurranse- og markedssituasjonen utvikler seg på dette området.

Til toppen