Gir deg anonym gratissurf

Surfer du på Internett via ISDN eller modem, kan du nå gjøre det uten å registrere deg på noen måte. Jon Are Rørtveit og Start Network står bak tilbudet, som forhåpentligvis vil gjøre det vanskeligere for spammere å nå deg.

Start Network ASA har plukket opp en gammel idé som blant andre Telenor tidligere eksperimenterte med på midten av 90-tallet (men de priset det helt vanvittig): Internett-aksess uten registrering og passord-styr. Også i utlandet finnes det liknende løsninger, eksempelvis fra amerikanske NetZero, men det er første gang det prøves ut i Norge som et rent gratistilbud.

Skjønt, helt gratis er det ikke å bruke Starts passordfrie løsning heller. Din teleoperatør skal ha sin oppkoblingspris, og deretter betaler du lokaltakst for de tellerskrittene (eksempelvis 14 øre for Telenor-brukere) du bruker.

Fordelen med dette nye tilbudet er først og fremst at du ikke må registrere deg med navn, kjønn, alder, adresse osv. for å få en nettilkobling med tilhørende passord og epost-adresse. Det eneste du gjør er å ringe opp et eget modem- eller ISDN-nummer fra PC-en, og Start slipper deg rett inn.

- Vi må av sikkerhetshensyn naturligvis registrere hvilket telefonnummer det ringes fra, men ut over det samler vi ikke inn personalopplysninger av noe slag. Det gjør at vi ikke har opplysninger vi kan mistenkes for å misbruke, eksempelvis til target ads, DM, videresalg av persondata til andre osv. Dessuten er det mindre knotete for den som vil på nett, vi slipper å administrere en masse kunderforhold - det blir enklere for alle, sier salgs- og markedssjef Jon Are Rørtveit i Start Networks ASA til digi.no.

- Det betyr samtidig at det er ingenting å hente på dette for dere, annet enn den cut'en dere får fra Telenor og andre operatører for å skape mer trafikk i deres nett?

- Det er riktig, men vi håper også på at et slikt tilbud vil gi oss litt goodwill blant nettbrukerne, og kanskje det alene er nok til at flere vil registrere seg som Start-kunder.

- Men når man ringer opp Starts gratisnummer så blir en bare pålogget, en sendes ikke til Start.no men beholder sin gamle oppstartsside i nettleseren. Hvorfor tilbyr dere da dette?

- Ja, brukerne får bare en nettaksess, hvor de går har ikke vi kontroll på. Vår ser likevel et potensial i dette fordi vi får en andel av prisen brukerne betaler til operatøren for å surfe. Vi vil ikke irritere brukerne ved å suge ut av dem informasjon som de i utgangspunktet ikke ønsker å gi fra seg. Det tjener ikke oss å ha misfornøyde kunder, sier Rørtveit som likevel tror Start på sikt vil få betalt i form av flere kunder, og flere fornøyde kunder.

Ifølge Rørtveit har Start.no, som eies av Dagbladet.no og Powertech, omlag 800.00 registrerte medlemmer. Mange av disse er imidlertid dobbeltregistreringer og/eller kontoer som ikke lenger er i aktiv bruk. Antallet medlemmer på Start.nos mailvarsling er kanskje et bedre måleverktøy - der er antallet på rundt 400.000, men begge databaser skal nå vaskes, opplyser Rørtveit.

At medlemstallene er noe oppblåste bekreftes forsåvidt av statistikk fra Post- og teletilsynet som viser at godt og vel en halv million nordmenn bruker å logge seg på nettet hjemmefra via såkalt gratis Internett (Telenor Frisurf.no, Tiscali Free Internet, Tele2 Free2Connect o.l.) per modem eller ISDN. Stadig flere går over til bredbåndsaaksess fra for eksempel disse leverandørene.

Fenomenet "gratis Internett" har vært med oss i ymse former siden 1995:

Til toppen