Gir denne Motorola nytt liv?

Bygger den nye Moto X-mobilen etter kundenes ønske.

Gir denne Motorola nytt liv?
Treverk er blant materialene som Motorolas nye Moto X skal kunne leveres med. Bilde: Motorola Mobility

Googles oppkjøp av Motorola Mobility ble fullført i mai i fjor. Først da fikk den nye eieren mulighet til virkelig mulighet til å påvirke i hvilken retning den gamle mobilkjempen skulle bevege seg, slik at selskapet på nytt kan levere spennende og innovative produkter. Samtidig kunne ikke Motorola bare kaste ut de produktene som allerede var planlagt.

I går, nesten 15 måneder etter oppkjøpet, avduket Motorola Mobility det første nye produktet som har blitt utviklet under Googles eierskap. Moto X, som modellen heter, vil etter alt å dømme være selskapets flaggskipprodukt i mange måneder framover. Denne mobilen skal stå i spissen for Motorola Mobilitys vekst mot nye høyder.

På papiret er de tekniske spesifikasjonene til Moto X ikke så oppsiktsvekkende høye. Men det er noen interessante detaljer likevel. Mobilen bygger på selskapets egen brikkesett, Motorola X8 Mobile Computing System, som kombinerer en tokjernet Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960DT systembrikke, klokket til 1,7 GHz, med grafikkprosessoren Adreno 320 og to DSP-er (Digital Signal Processor). Disse har tilgang til 2 gigabyte med RAM.

Spesialbrikker

DSP-ene kalles av Motorola for henholdsvis «contextual computing processor» og «natural language processor». Den førstnevnte skal ta seg av sensorer, skjermen og berøringsfunksjonaliteten. Denne laveffektsbrikken skal også overta oppgavene til hovedprosessoren i standbymodus. Den andre DSP-en skal ta seg av lyd, støyestimering og aktiv støydemping. Ingen av dem er basert på ARM-teknologi.

– Vi fant opp mobilen. Vi har 80 års DSP-erfaring. Alt dette er Motorolas unike teknologi, sier Iqbal Arshad, teknologisjef i Motorola Mobility, til PCMag.com.

Skjermen er på 4,7 tommer og har 720p-oppløsning. Punkttettheten er på 316 ppi. Til sammenligning har «Retina»-skjermen til iPhone 5 en punkttetthet på 326 ppi. Andre toppmodeller, som HTC One og Samsung Galaxy S4, har derimot full HD-skjermer med punkttetthet på godt over 400 ppi.

Selve mobilen er buet. Ifølge Gizmodo føles mobilen mindre i hånden enn andre toppmodeller med tilsvarende stor skjerm.

Moto X leveres med enten 16 eller 32 gigabyte intern lagringsplass. Etter alt å dømme har ikke mobilen støtte for eksternt lagringskort. I stedet leveres mobilen med to års gratisabonnement på 50 gigabyte lagringsplass i Google Drive.

RGBC-kamera

Hovedkameraet har en oppløsning på 10,5 megapiksler. Det er utstyrt med en helt ny RGB Clear-sensor fra OmniVision som skal gjøre kameraet ekstra sensitivt for svakt lys. Kameraet skal i utgangspunktet videoopptak med 4K2K-oppløsning (3840 x 2160 pikser) med 30 bilder per sekund, men dette støtter i alle fall foreløpig ikke av resten av mobilen, slik at 1080p med 30 fps er oppgitt som maksimum. Også frontkameraet støtter 1080p-oppløsning på video.

Kameraet aktiveres ved hjelp av to raske håndleddbevegelser og skal være klart til å ta bilder i løpet av to sekunder. Man trenger etter alt å dømme ikke å skru av skjermlåsen først. Bildene tas deretter, uansett hvor på skjermen man trykker.

Moto X støtter alt av nyere kommunikasjonsteknologier, inkludert 4G/LTE, 802.11ac og Bluetooth 4.0 LE + EDR.

Kundetilpasning

Det er likevel ikke først og fremst de tekniske detaljene som skiller den nye mobilen fra mengden. For eksempel leveres Moto X i første omgang i mer enn 2000 varianter! Ved hjelp av det webbaserte bestillingsverktøyet Moto Maker skal kundene kunne tilpasse mobilens ulike fargekombinasjoner etter eget ønske. I løpet av høsten skal det også tilbys bakdeksler laget av ulike typer treverk. Mobilen settes deretter sammen og skal likevel kunne leveres til kunden innen maksimalt fire dager, med det forbehold at delene finnes på lager. Dette er mulig fordi smartmobilen, som den første noen sinne, blir montert i USA.

Det foreløpig utvalget av bakdeksler til Moto X.
Det foreløpig utvalget av bakdeksler til Moto X. Bilde: Motorola Mobility

I første omgang – fra månedsskiftet august/september –skal Moto X tilbys i USA, Canada og Latin-Amerika. Det er uklart om Moto Maker vil tilbys i andre deler av verden, når mobilen etter hvert også kommer i salg der. Trolig vil den da være montert i et annet land enn USA.

Det skal også være mulig å kjøpe mobilen i fysiske butikker, men da bare med to ulike fargevalg.

Moto X skal hele tiden være klar til å utføre oppgaver. Google Now kan aktiveres ved hjelp av stemmen, uten at brukeren behøver å berøre mobilen. Brukeren skal kunne be om veien, sjekke været og mye annet uten å måtte berøre telefonen.

Moto X kan også leveres i to standardutgaver, svart eller hvit.
Moto X kan også leveres i to standardutgaver, svart eller hvit. Bilde: Motorola Mobility

Active Display

I stedet for å ha et blinkende lys som varsler brukeren om nye hendelser, tilbyr Moto X noe som kalles for Active Display. Når brukeren plukker opp mobilen eller snur den slik at skjermen peker oppover, vil tiden og eventuelle varsler pulsere på en begrenset del av skjermen, noen som av produktsjef Rick Osterloh beskrives som at mobilen puster. Resten av skjermpikslene og telefonen forøvrig forblir i hvilemodus. Dersom brukeren trekker i et varsel, åpnes dette i den tilknyttede applikasjonen.

Med hjelp av sikkerhetsinnstillingene til mobilen kan brukeren velge i hvilken grad varslene skal vises på skjermen, uten at mobilen er låst opp.

Moto X leveres med en utseendemessig temmelig standard versjon av Android 4.2.2. Dette kan bidra til at mobilen raskere vil kunne utstyres med nye Android-utgaver enn det som er tilfellet med mobiler som leveres med produsentenes skall på toppen av Android. Men også Motorola har gjort betydelige endringer i Android under skallet, noe som vil ta tid å overføre til kommende utgaver av operativsystemet. Så man kan nok ikke regne med at oppdateringene kommer like raskt som til Nexus-enhetene. Men det skal også også tilbys en Google Play-versjon av mobilen, som nok vil få oppdateringer raskere enn andre.

    Les også: