- Gir dobbel batteritid

Ørliten mobilantenne med store løfter.

- Gir dobbel batteritid
Mobilantennen til Sofant er en liten, men stor nyhet ifølge selskapet. Bilde:

Mobiltelefoner blir utstyrt med stadig dårligere antenner, ifølge danske Gert Frølund Pedersen.

Det er mildt sagt knapt med plass i en moderne smarttelefon. Produsentene har prioritert design, tynnere utforming og mer funksjonalitet, mens antenneegenskapene har fått lide, mener elektronikkprofessoren fra Aalborg universitet.

Skotske Sofant Technologies mener de har løsningen.

Ørliten antenne

Denne uken viser de fram en angivelig revolusjonerende mobilantenne på CES-messen i Las Vegas. Dette er fruktene av syv års forskning.

Deres såkalte «smartantenne» er ikke større enn tuppen av en kulepenn. Likevel oppgis den å gi bedre signalstyrke og dessuten forbruke 90 prosent mindre strøm enn dagens mobilantenner.

I stedet for å søke etter signaler i alle retninger, og dermed sløse energi, skal dette produktet fokusere utelukkende på det til enhver tid beste radiosignalet.

Slik skal antennen kunne doble batteritiden til mobile enheter, påstår selskapet.

Nyvinningen hevdes dessuten å motvirke overbelastning i mobilnett som svake signaler kan medføre og færre signalutfall. Teknologien kan ifølge Sofant også redusere behovet for flere basestasjoner.

- Mobilantenner står for halvparten av strømforbruket når en enhet er i standby, og enda mer når den er i bruk. Fordi antenneteknologi knapt har flyttet på seg de siste årene har dette blitt en flaskehals ved dataoverføring, sier selskapet i en pressemelding.

I så fall kan den danske elektronikkprofessoren ha blitt bønnhørt.

Ifølge Tech World er teknologien allerede lisensiert til en større mobilprodusent, men det er ennå uklart når den vil foreligge i produkter på markedet.

    Les også: