BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gir ekstrem batteritid

Her er prosessoren «alle» har ventet på.

Oversikt over hovedkomponentene i fjerde generasjon med Intel Core-prosessorer. Enkelte brikker leveres også med dedikert EDRAM til grafikkprosessoren.
Oversikt over hovedkomponentene i fjerde generasjon med Intel Core-prosessorer. Enkelte brikker leveres også med dedikert EDRAM til grafikkprosessoren. Bilde: Intel

Intel lanserer i dag selskapet fjerde generasjon med Core-prosessorer, som primært er ment for pc-er, men som også i større grad enn tidligere er egnet for nettbrett.

Selv om CPU-ytelsen til kjernene i den nye Core-generasjonen er noe høyere enn med dagens brikker, er det ikke dette som er det viktigste ved generasjonsskiftet. I stedet er det bedre energieffektivitet og grafikkytelse som er de viktigste nyhetene.

– Dette er en «Tock» i Tick-Tock-modellen til Intel, forteller Jan Östling, teknologispesialist i Intel Norden, under et pressemøte i Oslo. Intel veksler annet hvert år mellom Tick og Tock, hvor Tock innebærer en ny prosessorarkitektur – «Haswell», mens Tick betyr innføringen av en ny prosessteknologi – i praksis krymping av komponentstørrelsene.

– De nye prosessorene er fortsatt basert på 22 nanometers prosessteknologi, men Haswell er den første arkitekturen som er spesielt designet for å kjøres på 3D-transistorene som ble innført i fjor, forteller Östling. Det skal bety bedre utnyttelse av de egenskapene som Tri-Gate-transistorene tilbyr.

– De nye prosessorene er også de første som virkelig er laget for ultrabook-formatet, sier Anders Huge, som er Intels sjef for salg og markedsføring i forbrukermarkedet i Norden.

Energieffektivitet

Den viktigste egenskapen ved de nye prosessorene forbedret energieffektivitet. Det innebærer at prosessorene og brikkesettene kan holde det gående lenger med den samme energimengden som tidligere. I praksis betyr dette lenger batteritid for bærbare maskiner, men også løsninger med mindre varmeutvikling og plassbehov. Dette åpner for nye formfaktorer.

Jan Östling i Intel forteller om hva den nye generasjonen med Intel Core-prosessorer betyr for kommende pc-produkter
Jan Östling i Intel forteller om hva den nye generasjonen med Intel Core-prosessorer betyr for kommende pc-produkter Bilde: Harald Brombach

Til nå har Intels Core-prosessorer alltid vært ledsaget av en separat brikkesett-brikke. Det vil ikke alltid være tilfellet med den nye generasjonen. Flere av de nye modellene vil ha brikkesettet integrert i prosessoren, noe som skal kunne bidra til betydelig redusert effektbehov. Mer finmasket inndeling av klokkefrekvensene som prosessoren jobber med, skal også bidra til den økte batteritiden.

U-serien i Intels fjerde generasjons Core-prosessor har brikkesettet integrert i samme pakke.
U-serien i Intels fjerde generasjons Core-prosessor har brikkesettet integrert i samme pakke. Bilde: Intel

Ifølge Östling dreier det seg om den største forbedringen Intel har gjort innen batteritid noensinne. Det loves også at de mest energieffektive brikkene vil øke standbytiden til systemer fra 4,5 dager til 10-13 dager.

Grafikk

De nye Core-brikkene vil også ha betydelig kraftigere, integrerte grafikkprosessorer enn tidlige, men det varierer mye hvor stort ytelsesspranget vil være. Årsaken til dette er at det er langt fra samme grafikkløsning som leveres i de ulike brikkene.

Mange av prosessorene leveres som tidligere med Intel HD Graphics, som bygger på grafikkløsningene som også har blitt brukt i tidligere Core-prosessorer. Andre er basert på de nye og kraftigere grafikkprosessorene Iris og Iris Pro.

Fordelen med HD Graphics er at de bruker mindre strøm. Men også noen av de mer avanserte Core-prosessorene for stasjonære pc-er er basert på HD Graphics. Ifølge teknologispesialist Thomas Melzer skyldes dette at disse vanligvis vil brukes i systemer som har separat grafikkort.

Core-prosessorer med Iris-grafikkløsningen skal kunne levere omtrent 50 prosent bedre grafikkytelse enn det tredje generasjons Core-prosessorer kan levere, mens Iris Pro skal levere en dobling av grafikkytelsen. Den vesentligste forskjellen mellom Iris og Iris Pro er at sistnevnte har et eget EDRAM-minne integrert i prosessorbrikken, mens Iris deler det vanlige systemminnet med CPU-en.

De mest avanserte grafikkløsningene støtter 4Kx2K-oppløsning og Display Port 1.2, som kan overføre flere separate videostrømmer. For systemer vil det være mulig å levere videostrømmer til tre skjermer som alle har 3840x2160 pikslers oppløsning med en bildefrekvens på 60 Hz.

CPU

Selve CPU-delen ble ikke særlig omtalt under pressemøtet. Det skyldes nok først og fremst at ytelsesforbedringen denne gang er beskjeden, omkring 15 prosent ifølge Melzer. Dette er oppnådd gjennom en rekke mindre forbedringer, inkludert bedre «branch prediction» og en utvidelse av instruksjonssettet, Intel Advanced Vector Extensions 2 (AVX2), som inkluderer instruksjoner som kan forbedre ytelsen til spill, lyd- og videoapplikasjoner, samt bruksområder innen tungregning.

Serier

Intel vil videreføre hovedseriene i3, i5 og i7. Hver av disse vil deles opp i flere underserier.

For bærbare pc-er tilbys underseriene H, M, U og Y. H-serien består av firekjernede prosessorer med Iris Pro-grafikk. M-serien er prosessorer med to eller fire kjerner og HD Graphics. De to andre seriene er beregnet for ultrabooks og har integrert brikkesett. U-serien har Iris-grafikk, mens Y-serien er beregnet for nettbrett eller maskiner med avtakbart tastatur. Her sitter prosessoren bak skjermen, som i et nettbrett.

Andres Huge i Intel mener at de nye Core-prosessorene vil åpne for pc-er med nye formfaktorer.
Andres Huge i Intel mener at de nye Core-prosessorene vil åpne for pc-er med nye formfaktorer. Bilde: Harald Brombach

Ifølge Melzer ventes det i år Intel-baserte nettbrett med 18 timers batteritid.

For stasjonære pc-er kommer i alle fall seriene K, R, S og T. K-seriene er beregnet for entusiaster som ønsker å overklokke systemet. S og T er laveffekt-utgaver som først og fremst er beregnet for kompakte systemer eller systemer som er mobile og batteridrevne, men som har for stor skjerm til å kunne anses som bærbare.

Ultrabooks er fortsatt Intels hovedprioritet, selv om produktkategorien på ingen måte har blitt den suksessen selskapet forestilte seg da den kom. Ifølge var 15 prosent av pc-ene som ble solgt i Sverige i april i år, kvalifiserte ultrabooks.

Huge tror at man snart vil se at de fleste bærbare pc-er er utstyrt med berøringsskjerm, men at dette ikke vil erstatte bruken av mus.

– I stedet vil kombinere begge deler med for eksempel talestyring, sier Huge.

Ny ultrabook-spesifikasjon

Med nye muligheter tilgjengelig, øker Intel nå også kravene til hva som skal kunne kalles for ultrabooks. Nettopp berøringsskjerm og talestyring er blant kravene. Det samme er kortere oppvåkningtidstid, bedre batteritid og ytelse. Maskinen må også leveres med anti-skadevareprogramvare og støtte for Intel Wireless Display.

Endringen i kravspesifikasjonen for ultrabook fra og sommeren 2013.
Endringen i kravspesifikasjonen for ultrabook fra og sommeren 2013. Bilde: Intel

Kravet til tykkelse har derimot blitt redusert. Mens det tidligere var maksimalt 21 mm, er det nå 23 millimeter. Dette er gjort for å ta hensyn til at berøringsskjermer er tykkere enn skjermer uten slik funksjonalitet.

Selv om mange av de nye prosessorene, brikkesettene og hovedkortene blir tilgjengelige allerede nå, vil det ta noe tid før det kommer ferdige pc-er basert på disse komponentene. Huge mener at dette vil skje løpet av tredje kvartal, men mange av disse produktene vil bli avduket under Computex-messen som går av stabelen i Taipei i dag. Men mange har allerede blitt avduket, slik som maskinen nedenfor.

ASUS AiO PC ET2702 er en stasjonær alt-i-ett-maskin basert på fjerde generasjons Intel Core-prosessorer. Den har 27 tommers skjerm og vil koste omtrent 17 000 kroner.
ASUS AiO PC ET2702 er en stasjonær alt-i-ett-maskin basert på fjerde generasjons Intel Core-prosessorer. Den har 27 tommers skjerm og vil koste omtrent 17 000 kroner. Bilde: Asus

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.