Gir etter for press

Apples eiere får mer makt.

Torsdag stilte en rekke aktivister seg opp foran inngangen til Apples hovedkvarter i  Cupertino, California for å si ifra hva de mente om selskapet i forbindelse med generalforsamlingen i verdens største selskap. Bak dørene ble det bestemt at aksjonærene ville få mer makt.
Torsdag stilte en rekke aktivister seg opp foran inngangen til Apples hovedkvarter i Cupertino, California for å si ifra hva de mente om selskapet i forbindelse med generalforsamlingen i verdens største selskap. Bak dørene ble det bestemt at aksjonærene ville få mer makt. (Bilde: Robert Galbraith/Reuters/SCANPIX)

Apples eiere får mer makt.

Apple har fått mye kritikk for hvordan de behandler sine aksjonærer, men under gårsdagens generalforsamling i selskapet ble det klart at de gir etter for press.

Frem til nå har styremedlemmer som Apples ledelse har foreslått kunne blitt valgt inn automatisk dersom det ikke er en motkandidat. Aksjonærene hadde ikke anledning til å stemme imot. Men det blir det nå endring på ettersom selskapet har gått med på at alle styremedlemmer må ha aksjonærflertallet bak seg for å tiltre styret.

Det var kapitalforvalteren Calpers, som forvalter pengene til alle offentlige ansatte i California, som sto på barrikadene for at selskapet innførte dette regimet. Tidligere har Apple ignorert dette kravet.

Dette kan tolkes som et taktskifte i det som har blitt verdens mest verdifulle selskap, målt i markedsverdi. Spørsmålet er hvilke konsekvenser det vil få. At aksjonærene får mer makt vil opplagt gjøre det vanskeligere for selskapet å holde sin enorme kontantbeholdning.

Siden Steve Jobs tok over Apple i 1995 har selskapet ikke betalt ut så mye som en cent i utbytte til aksjonærene. Pengene de har tjent har blitt spart opp. I dag er kontantbeholdningen på rett under 100 milliarder dollar, noe som er langt mer enn hva selskapet behøver for den daglige driften.

På gårsdagens generalforsamling kom det imidlertid frem at styret i Apple nøye vurderer hva de skal gjøre med denne pengebingen.

Aksjonærene vil svært gjerne ha utbetalt deler av dette som utbytte, og få på plass en utbyttepolitikk som sikrer en utbetaling av overskuddet fremover. Men Apples toppsjef, Tim Cook, gav ingen signaler på hva Apple akter å gjøre annet enn at styret nøye vurderer hva de skal gjøre.

På generalforsamlingen var det en aksjonær som spurte Cook om det ville være aktuelt å bruke pengene til å kjøpe Hellas.

– Vi vurderer mange alternativer, men ikke det, svarte Cook ifølge Bloomberg News.

    Les også:

Til toppen