Gir innsyn i folkevalgtes mobilregninger

Stortinget har bestemt at folket skal få se hvor mye politikerne ringer for.

Gir innsyn i folkevalgtes mobilregninger

Stortinget har bestemt at folket skal få se hvor mye politikerne ringer for.

Stortinget har bestemt seg for å gi delvis innsyn i de folkevalgtes mobilregninger.

Heretter vil alle kunne se hvor mye hver enkelt stortingsrepresentant har ringt for.

Avsløringene av de skyhøye mobilregningene til Ap-representanten Saera Khan er den direkte bakgrunnen for vedtaket i Stortingets presidentskap torsdag.

- Men representantene skal slippe å legge fram hvem det er ringt til og når. Det ville være å gå for langt, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) til NTB.

Lagtingspresident Inge Lønning (H) mener på sin side at offentliggjøring av sluttregningen kan ha en forebyggende effekt, fordi stortingsrepresentantene må være forberedt på at det kan bli stilt spørsmål også ved innholdet i regningen.

Jagland ønsker ikke å kommentere Saera Khan-saken, men sier at stortingsrepresentantene generelt ikke har spesielt høye mobilregninger. Derfor har presidentskapet ikke satt noen øvre grense på hvor mye den enkelte kan få dekket av mobilutgifter.

- Noen ringer for mer og har gode grunner til det. Et tak kan vanskelig fange opp alle variablene. Slik jeg har sett det, er regningene dessuten på et relativt lavt nivå. I snitt ligger det på 20.000 i året, sier Jagland.

Han tror ikke at innsyn i regningen vil føre til at summene går ned.

- De fleste ringer mer med mobil enn fasttelefon, og mobilen brukes til andre ting som for eksempel å lese e-post. Så det er vel heller andre telefonutgifter som går ned, sier Jagland.

Stortingspresidenten sier at det ikke har vært mulig å gi innsyn i stortingsrepresentantenes mobilregninger tidligere, fordi de folkevalgte ikke har vært informert om at de kan bli avkrevd innsyn. (©NTB)

Til toppen