UTVIKLING

Gir JavaScript flerkjerne-støtte

Intel ser fram mot webapplikasjoner med langt mer regnekraft.

Intel presenterte River Trail-utvidelsen til JavaScript under denne ukens Intel Developer Forum.
Intel presenterte River Trail-utvidelsen til JavaScript under denne ukens Intel Developer Forum. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. sep. 2011 - 15:37

Intel kunngjorde denne uken at selskapet har utviklet en JavaScript-utvidelse som skal gi webapplikasjoner mulighet til bedre å utnytte klientsystemets prosessor, enn det som er mulig i dag.

Parallel Extensions for JavaScript, også kalt «River Trail» eller «Parallell JS», skal gjøre det mulig for webapplikasjoner å utnytte at prosessoren er utstyrt med mer enn én kjerne. Utvidelsen skal også kunne utnytte vektorutvidelsene som tilbys i nyere Intel-prosessorer. Til sammen skal dette gjøre det mulig å lage webstandard-baserte applikasjoner som utfører langt tyngre oppgaver enn det som er mulig i dag. Blant annet nevnes spill, simuleringer og bilde- og videoredigering.

Stephan Herhut, en Intel Labs-ansatt som er involvert i prosjektet, skriver i dette blogginnlegget River Trail er sømløst integrert med eksisterende webteknologier.

– River Trail utvider JavaScript med en enkel, men kraftig modell for parallellprogrammering. Mye av innsatsen ble brukt på å få denne utvidelsen til å føles så naturlig som mulig. Målet vårt var å gjøre det like enkelt å skrive applikasjoner med River Trail som det er å skrive vanlig JavaScript, skriver Herhut. Rivel Trail bygger på OpenCL, et rammeverk for parallellprosessering av heterogene systemer, altså systemer med flere ulike typer prosessorer (CPU, GPU, APU, etc).

Under Intel Developer Forum denne uken ble River Trail demonstrert av Mozillas Brendan Eich, som skapte JavaScript den gang han var ansatt i Netscape. Under demonstrasjon ble hastigheten til en fysisk simulering økt fra 3 fps til 44 fps ved å gå over fra sekvensiell til parallell prosessering av JavaScript.

River Trail er integrert i JavaScript og seg ifølge Herhut kombinere godt med andre kommende programmeringsgrensesnitt knyttet til HTML5. Blant annet har prosjektet sørget for at det spiller godt på lag med WebGL-teknologien for 3D-visualisering.

Utvidelsen skal dessuten være designet for å beskytte brukeren mot misbruk. Nevnte WebGL har vært litt omdiskutert i så måte.

Det foreløpige resultatet av River Trail-prosjektet er et JavaScript-biblioteket ParallelArray.js og en Firefox-utvidelse som gir tilgang til prosessorressursene.

Hva som vil skje videre med River Trail, er uklart. Foreløpig må det anses som eksperimentell teknologi.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.