TELEKOM

Gir monopol på digitalt bakkenett

Regjeringen lar NTV slippe å dele tilgang med andre aktører.

8. juli 2009 - 10:02

Norges televisjon (NTV) har fått Samferdselsdepartementets medhold i at de ikke behøver å lyse ut ledig kapasitet i det digitale bakkenettet til nye aktører.

NTV fikk i 2006 konsesjon for utbygging og drift av det digitale bakkenettet i Norge. En av bestemmelsene i konsesjonen forpliktet selskapet til å lyse ut deler av kapasiteten i bakkenettet til nye aktører.

I oktober i fjor sendte selskapet en søknad til departementet der de ba om at denne bestemmelsen ble fjernet. Søknaden ble begrunnet med at bakkenettets framtid ville være i fare hvis det åpnes for konkurranse på plattformen, fordi utbyggingen i Norge er svært kostbar. Med flere aktører på banen ville det bli svært vanskelig å få til lønnsom drift, mente selskapet.

Økt risiko

Nå har NTV fått medhold i departementet, som via regjeringen nå foreslår å oppheve det omstridte konsesjonsvilkåret.

«Utviklingen så langt viser at færre enn forutsatt har valgt å abonnere på betalingsfjernsyn i bakkenettet. Regjeringen mener at en gjennomføring av konsesjonsvilkåret vil kunne øke risikoen for at det ikke vil være lønnsomt å drive betalingsfjernsyn i bakkenettet», heter det i vedtaket.

Det pekes på at en gjennomføring av vilkåret vil kunne svekke bakkenettet som plattform. Det er i dag to kunder på plattformen, RiksTV og NRK.

Saken vil bli fremmet for Kongen i statsråd.

Kritikk

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, har lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet, og MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.

Også opposisjonen på Stortinget har tidligere vist liten sympati for NTVs søknad.

Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på sikt erstatte det analoge nettet fullt ut.

NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.