TELEKOM

Gir Netcom to års forsprang på 4G

Telenor vil vente med LTE-utbyggingen. Her er selskapenes planer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2009 - 08:21

Netcom skal begynne å tilby mobilt bredbånd basert på LTE (Long Term Evolution), også kalt 4G, i Oslo i løpet av 2010, for så å bygge ut i andre deler av landet etter hvert. Lanseringen skal skje når Oslo er ferdig utbygd.

Det blir selskapet trolig alene om i Norge. Det er nå klart at Telenor ikke vil begynne å tilby LTE før i 2012.

Dette kom fram under Bredbåndskonferansen 2009 som arrangeres på Skjetten, nord for Oslo, denne uken.

Netcom skal, ifølge selskapets Vegard Kjenner, bli blant de første mobiloperatørene i verden som tilby LTE.

- Vi gjør dette fordi teknologien er der, terminalene kommer - i første omgang som USB-modem, og at det tar tid å bygge et mobilnett. Derfor er det greit å komme i gang. Vi begynner å få fiber ut til basestasjonene i stedet for tradisjonelle 2 Mbit/s-linjer, noe som er en forutsetning for LTE, sier Kjenner, og legger til at det er ganske dyr med kapasitet i dagens 3G-nett, og antallet brukere vokser stadig.

Sigurd Thunem, ansvarlig for strategi og arkitetur innenfor teknologi og IT i Telenor Norge, mener på sin side at LTE-teknologien ennå ikke er moden nok.

- Dagens utstyr er versjon 1.0, og de med erfaring fra IT-bransjen vet hva det betyr, sier han. Han legger til at Telenor ikke ser noe brukerbehov for LTE før i 2012, samme år som selskapet planlegger å lansere slike tjenester.

- Telenor mener at HSPA dekker kapasitetsbehovet fram mot 2011-2012. Vi kan i likhet med Netcom velge å tilby LTE i noen områder nå, men vil prioritere økt dekning av HSPA, sier Thunem.

Netcoms Vegard Kjenner
Netcoms Vegard Kjenner

Dette fikk Kjenner til å legge til at heller ikke Netcom vil stoppe å bygge ut HSPA.

- LTE kommer ikke i stedet for HSPA, men i tillegg, sier han, som også viser til en undersøkelse som forteller at 50 prosent av brukerne av mobilt bredbånd i dag ikke er fornøyde med hastigheten.

Telenor skal forøvrig også bruke 900 MHz-båndet til HSPA, og etter hvert 2600 og 800 MHz-båndene til LTE. Netcom vil første bygge ut LTE på 2600 MHz-båndet, senere på 900 MHz-båndet.

Lavere frekvens betyr i denne sammenheng større dekningsområde og billigere utbygging.

Begge er enige om at LTE-dekningen i Norge vil måtte sameksistere med HSPA i mange år framover. Det er ikke slik at alle basestasjoner vil bli oppgradert til LTE. På den annen side regner de to også med at 2G GSM vil bli tilbudt i fortsatt ganske mange år.

- Trolig til nærmere 2020, sier Thunem.

Sigurd Thunem fra Telenor
Sigurd Thunem fra Telenor

Kjenner mener at LTE vil kunne føre til at en del bytter ut ADSL-abonnementet sitt med LTE. Avhengig av hvilken undersøkelse man refererer til, har norske ADSL-abonnementer i snitt en nedlastingshastighet på mellom 3 og 5 Mbit/s.

- Vi har ikke noe å tape på å gå i gang nå. Vi har ingen legacy rundt ADSL å forholde oss til, i motsetning til Telenor. Terminalene vil støtte 100 megabit/s nedlasting og 50 megabit/s opplasting, sier han.

Men LTE er et delt medium, så antallet brukere som samtidig laster opp eller ned deler på den totale kapasiteten.

- Kun skal kunne oppleve 15 til 20 megabit/s nedlasting. Er kunden alene på cellen, vil han oppleve 100 megabit/s, sier Kjenner. Hver celle skal ha ifølge Kjenner ha transmisjon på 150 megabit/s for nedlasting.

- Med ti samtidige brukere på cellen vil opplastingshastigheten være 5 megabit/s per bruker, lover Kjenner.

Thunem mener at Netcom trolig overdriver de opplevde hastighetene noe, men sier at dette vil vise seg når det har blitt tatt i bruk.

- LTE gir bedre frekvensutnyttelse, men er en delt ressurs. Blir det veldig populært, blir det ikke så mye på hver, mener Thunem. Han mener dessuten at hastigheter som det ADSL2+ og VDSL2 kan tilby, sjelden vil kunne oppleves med LTE.

I første omgang vil LTE bare bli brukt til dataoverføring. Det er noe uvisst når det vil komme telefoner med LTE-støtte. Nokia Siemens Networks kunngjorde så sent som i går at verdens første LTE-samtale med kommersielt tilgjengelig utstyr har blitt utført. Netcom har derimot valgt Huawei som leverandør. Terminalene skal være klare for lansering i begynnelsen av 2010.

Thunem advarer dog om at terminalene i første omgang kun vil støtte LTE, ikke HSPA og andre teknologier i tillegg. Dette vil først komme senere på året.

En annen faktor ved LTE som kan være interessant for mange, er lavere latency. Med LTE vil den være på omtrent 10 ms, mens den med UMTS (3g) er 50 til 100 ms.

- Dette vil gi bedre opplevelse av blant annet nettspill og bruk av terminalservere, uten dagens forsinkelse, sier Kjenner. Han legger til at teknologien tillater at brukeren forflytter seg med opptil 450 km/t.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.